Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 52 - Antiszemitizmussal vádolják Jimmy Cartert

Keresztutak

Antiszemitizmussal vádolják Jimmy Cartert

Antiszemitizmussal vádolja egy befolyásos amerikai zsidó vezető Jimmy Carter volt amerikai elnököt, aki Izrael ciszjordániai politikáját az egykori dél-afrikai apartheidnél is rosszabbnak minősíti új könyvében. „Azt hiszem, ez már antiszemitizmus” – mondta csütörtökön Abraham Foxman, az antiszemitizmus ellen küzdő Rágalmazásellenes Liga (ADL) vezetője.

„Egy ilyen képességű és intelligenciájú ember részéről azt állítani, hogy Izrael és a Közel-Kelet kérdéseit azért nem lehet megvitatni, mert a zsidók és a cionisták kizárják a vita lehetőségét, egyszerűen antiszemitizmus” – mondta a nagy port kavart könyv kapcsán, amelynek a volt elnök ezt a címet adta: Palesztina – béke, nem apartheid.

Cartert az utóbbi napokban sok támadás érte az Egyesült Államokban Izrael-barát elemzők, Közel-Kelet-szakértők és könyvkritikusok részéről, akik szerint a szerző egyoldalúan és több tényt illetően is tévesen elemzi a közel-keleti konfliktust.

Ugyanakkor nem minden zsidó szervezet állt be a Cartert bírálók táborába. Michael Lerner rabbi, a Tikkun Közösség vezetője meghökkentőnek nevezte a kritikákat. Szerinte Carter nem nevezi Izraelt apartheid államnak, csak a ciszjordániai állapotokat jellemzi így.

Az egykori amerikai elnök – akinek a nevéhez fűződik az Izrael és Egyiptom közötti 1979-es békemegállapodás és az ahhoz vezető Camp David-i egyeztetéssorozat – egyebek mellett azt állítja, Izrael-barát csoportok akadályozzák a nyílt vitát arról, hogy az Egyesült Államok milyen Közel-Kelet-politikát folytasson.

Carter az izraeli rádiónak a napokban adott interjújában azt hozta példaként az apartheidhasonlatra, hogy a Jordán folyó nyugati partján olyan szabályok vannak érvényben, melyek értelmében az ottani több mint kétszáz zsidó települést összekötő utakon nem haladhatnak palesztinok. Ez szerinte az egykori dél-afrikai apartheidpolitika legkirívóbb eseteire emlékeztet.

A nyolcvankét éves Carternek ez a huszonegyedik könyve, amely már a hetedik helyre lépett előre a héten a The New York Times bestsellerlistáján.

MTI