Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 52 - Anya és leánya karácsonyi kiállítása

Kultúrkörök

Anya és leánya karácsonyi kiállítása

Szervátiusz-díj Petrás Máriának

Betlehemnek jászolában, Angyali üdvözlet, Szent család, Háromkirályok imádása, Engedjétek hozzám a kisdedeket, Csángó Madonna… Árad a karácsonyi hangulat a sokfigurás kisebb-nagyobb szobrokból, a különböző, kedvesebbnél kedvesebb, néha finom színezésű, máskor a mondanivalót csak egy-egy aranyos vonallal erősítő figurális domborműből.

Petrás Mária keramikus és a népi énekek művésze. Erdélyben, Diószénben, a Szeret mentén született, moldvai csángó földművesek gyermekeként. Eddigi, húszévnyi munkásságának egyházművészeti értékeiben órákig lehetne gyönyörködni. Alakjainak ránk mosolygó arca, szeme némán is válaszol fel sem tett kérdéseinkre. A terem karácsonyi nyugalmat, hitet, szeretetet áraszt.

A kerámia művésze megérdemelten kapta meg Szervátiusz Tibor szobrászművésztől az általa alapított Szervátiusz-díjat. A díjátadás alkalmával Kulcsár Edit, a galéria igazgatója és az alapító, Szervátiusz Tibor a művészetbarátok nevében is köszöntötte Petrás Máriát.

Karácsonyi hangulatban lép át a látogató a kisebb terembe, ahol a művésznő leányának, Alinának a fiatalságot tükröző, szinte az új tavasz ígéretét hozó színes, virágos kerámiatárgyai, domborművei, -díszei – mint a csupa virág szív vagy kedvenc virága, a tulipán – fogadják a művészet értőit. Szinte meglepő derűs művei mellett hallgatni korát meghazudtoló komoly szavait: „A műhelyben munka közben mindig énekeltünk. A kerámiát és az éneklést nem tudjuk szétválasztani, a kettő egyszerűen összetartozik… A mai napig találkozókat szervezünk Diószénben, nagyon fontos számunkra a rokoni kapcsolatok ápolása. A nagyanyámtól főzni, varrni, kötni tanultam, a nagyapámtól pedig a természet szeretetét… A mai világban az embernek több lehetőség után kell néznie. Én a kertészet mellett döntöttem. Gyógy- és aromanövény-termesztéssel szeretnék foglalkozni…”

Íme, egy sok mindenről beszélő karácsonyi kiállítás, sok tanulsággal!

Schelken Pálma