Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 52 - Médiamunkások adventje

Kultúrkörök

Médiamunkások adventje

Adventi szakmai szeretetvendégségre hívta tagjait a Protestáns Újságírók Szövetsége (PRÚSZ) december 14-én. Székhelyükön, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának székházában megrendezett alkalmon az egyesület több mint harminc tagja a „Mennyit érünk?” kérdésből kiindulva boncolgatta, vajon mivel és hogyan lehetne még vonzóbbá, illetve aktívabbá tenni a szervezetet.

Az adventi koszorú gyertyáinak fénye mellett megtartott találkozó nyitóáhítatának alapigéjéül dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházközség püspöke – a karácsonyi történet elbeszélésének gyakrabban idézett lukácsi verziója helyett – Máté evangéliumának egy részletét választotta (1,18–24). Mint elmondta, az újságírók számára példaértékű, ahogy az evangélista megkülönbözteti egymástól a hírt (tudniillik hogy Fiú született) és a kommentárját. „A mi feladatunk is az – emlékeztette a PRÚSZ korábbi alelnöke a megjelenteket –, hogy az Úr munkatársaiként ennek a jó hírnek a továbbadásán munkálkodjunk.”

Az alkalom „hivatalos” megnyitásaként Novotny Zoltán, a PRÚSZ elnöke és dr. Nagy Sándor, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnöke, a Dunamelléki Református Egyházkerület főgondnoka köszöntötte a résztvevőket. A meghívóban jelzett témáról folytatott fórumbeszélgetést Szentesi Zöldi Lászlónak, a szövetség titkárának és T. Pintér Károlynak, az Evangélikus Élet főszerkesztőjének gondolatai vezették be.

A hozzászólók közül többen is a tagok közösségi igényét fogalmazták meg: egy-egy találkozás – legyen az közgyűlés, kötetlen vacsora vagy továbbképzés – emberileg és szakmailag is sokat ad, adhat a résztvevőknek. Szintén sok szó esett a fiatalabb generációk megszólításáról, a képzésükben rejlő lehetőségekről, valamint a társadalmi kérdések tematizálásában való aktív (aktívabb) szerepvállalásról.

Kreatív ötletekben nincs hiány – foglalhatjuk össze röviden az önvizsgálat eredményét. Ám hogy a tervek közül mi valósul meg, illetve hogy a szövetség mennyire tud eleget tenni abbéli céljának, hogy segítse az egyházak médiamunkáját, az nem csupán a szervezeten múlik.

A PRÚSZ eddigi tevékenységéről mindenesetre híven beszámol a most megjelentetett és a szeretetvendégségen „karácsonyi ajándékként” átadott Éveskönyv 2004–2006 című kötet, amely szerkesztői – Faggyas Sándor és T. Pintér Károly elnökségi tagok – szándéka szerint elsősorban egymás (jobb) megismerésében szeretné segíteni a tagokat. A könyvben írásaikkal is megjelenők közül sokan olyan cikküket „csatolták” bemutatkozó soraik mellé, amely eredetileg hetilapunkban, az Evangélikus Életben jelent meg.

Vitális Judit