Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 52 - Egyházi vezetők tanácskozása Brüsszelben

Keresztutak

Egyházi vezetők tanácskozása Brüsszelben

Az Európai Egyházak Konferenciája szervezésében Brüsszel adott otthont december 12–13-án a protestáns, anglikán, ókatolikus és ortodox egyházi vezetők tanácskozásának. A mintegy hatvan résztvevő kicserélte tapasztalatait az egyházaknak az egyesülő Európában betöltött szerepével kapcsolatban, valamint áttekintette a szeptemberi nagyszebeni III. ökumenikus találkozó előkészületeit.

A jelenlevők meghallgatták a finn evangélikus egyház összefoglaló jelentését a 2006. esztendőről abban az összefüggésben, hogy az elmúlt évben Finnország töltötte be az EU elnöki tisztét. Tanácskozásuk végén az egyházi vezetők nyílt levelet intéztek Európa politikusaihoz a kontinens és az egyházak viszonyával kapcsolatban.

A magyarországi egyházakat dr. Bölcskei Gusztáv református püspök, a zsinat lelkészi elnöke, dr. Bóna Zoltán, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára, valamint dr. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház külügyekért felelős püspöke képviselte a brüsszeli eszmecserén.

EvÉlet-infó