Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 52 - Szociális kerekasztal

Keresztutak

Szociális kerekasztal

Szociális kerekasztal alakult Budapesten december 16-án a Magyar Szociális Fórum Koordinációs Munkabizottságának kezdeményezésére. Alakuló ülésükön a kerekasztal résztvevői követelték a kilakoltatások azonnali leállítását, a hajléktalanokról való gondoskodást, azonnali élelmiszersegélyek útba indítását a nélkülözőknek, továbbá az élelmiszerhamisítók szigorú megbüntetését és a magyar piacról való kitiltásukat.

Hazánknak nem árokásásra és nemzetmegosztó politikákra, hanem a legsúlyosabb társadalmi problémák orvoslására van szüksége: a foglalkoztatás növelésére, a megélhetési gondok, a mélyszegénység enyhítésére. A válságból csak úgy lehet kilábalni, ha az emberekkel, a társadalommal együtt találunk kiutat, erősítjük a nemzeti összetartozást és a társadalmi kohéziót – áll a kerekasztalt meghirdető felhívásban.

A társadalmi szervezetek, pártok és szakszervezetek képviselőiből, köztük az MSZP Társadalompolitikai Tagozatának, a Zöldek Pártjának, az Élőláncnak és a Civil Fórumnak a képviselőiből, továbbá szakemberekből – köztük orvosokból, közgazdászokból, jogászokból, pedagógusokból és szakszervezetisekből – létrejött kerekasztal azt a célt tűzte ki maga elé, hogy hallassa a társadalom hangját, és ne hagyja, hogy a feje fölött átnyúlva, a társadalmi akarat mellőzésével szülessenek az emberek életét, megélhetését, egészségét alapvetően meghatározó döntések.

A szociális kerekasztal kezdetben három nagy témakörrel kíván foglalkozni: az egészségüggyel, a megélhetéssel és az oktatással, neveléssel.

Magyarországon 2006-ban több mint hárommillióan élnek a létminimum alatt, csak a nyugdíjasok közül több mint egymillió 750 ezren. „Tömeges gond a közüzemi díjak kifizetése, a gyermekek megfelelő ruházása, táplálása, iskolába járatása. Luxussá vált a kulturálódás, a sportolás, az egészséges életvitel” – fogalmazott Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum koordinátora. Az utóbbi napok drasztikus áremelései tovább rontják milliók amúgy is rossz életkörülményeit és -kilátásait. Elkezdődött az anyagi alapú diszkrimináció beteg és beteg, tanulni és érvényesülni vágyó fiatalok között. Szolidaritás helyett versenyeztetés, összetartozás helyett szembeállítás, esélyegyenlőség helyett a szakadék elmélyülése tapasztalható – fűzte hozzá.

A szociális kerekasztal résztvevői kezdeményezik a megmaradt közvagyon további privatizálásának befagyasztását és a közszolgáltatások (egészségügy, oktatás, posta, tömegközlekedés) közösségi tulajdonban tartását.

A kerekasztal alapítói egyetértettek abban, hogy a magyar társadalom szétforgácsolódását csak a lehető legszélesebb demokratikus összefogással lehet feltartóztatni, máskülönben a válság még jobban kiéleződhet.

– se –