Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 52 - Dr. Magdó János, Csángóföld istápolója

Evangélikusok

Dr. Magdó János, Csángóföld istápolója

1936–2006

Csángóföldön ezúttal a Brassó megyei Hétfalu (Háromfalu és Négyfalu) szűkebb közösségét kell érteni. Ennek a tájnak volt immáron több évtizede tótumfaktuma, csodadoktora dr. Magdó János. 1936-ban látta meg a napvilágot Négyfaluban csángó szülők gyermekeként; szülőfalujába tért vissza az egyetem elvégzése után, és ott tevékenykedett egészen nyugdíjazásig.

Fáradhatatlanul járta a körzetébe tartozó falvak: Zajzon, Pürkerec és Tatrang girbegurba utcáit. Nemcsak sztetoszkópja és orvosi táskája volt mindig vele, hanem sajátos humora, mindenre kiterjedő figyelme és nagy tudásra valló tanácsadó készsége is. Mindenre tudott gyógymódot. Ha kellett, belgyógyászként, sebészorvosként vagy nőgyógyászként is feltalálta magát. Ismerte és szívesen megosztotta pácienseivel a népi gyógymód rejtelmeit.

Bármikor bárhová el lehetett hívni. Életvidáman karikázott végig biciklijével a jól ismert utcácskákon, megnyugvást, derűt árasztva maga körül. Önzetlenül sietett a betegek megsegítésére, a körülöttük lévők kedélyének javítására. Azt tartotta ugyanis, hogy nem annyira a gyógyszer a fontos, hanem inkább a gyógyulásba vetett hit.

Örök optimizmusát még súlyos betegsége sem tudta megtörni. Tolókocsiba kényszerülve élt életének utolsó heteiben, amíg Isten magához nem szólította.

Magyarországon letelepedett gyermekei kívánságára a veresegyházi református temetőben evangélikus szertartás szerint helyezték örök nyugalomra. Emléke legyen áldott!

Salló László