Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 02 - Munkaévkezdet egyházunk országos központjában

Egyházunk egy-két hete

Munkaévkezdet egyházunk országos központjában

Hagyományos újévi köszöntéssel, biblikus indítással, elnök-püspöki és országos felügyelői beszéddel vette kezdetét a 2007-es munkaév a Magyarországi Evangélikus Egyház országos központjában, az Üllői úti épületegyüttes templomában január 3-án. Az MEE Országos Egyházi Irodájának dolgozói, a püspöki hivatalok és az országos munkaágak képviselői minden év első munkanapján összegyülekeznek, és Isten áldását kérik egész éves munkájukra, az egyház életére, népére, tagjainak szolgálatára.

Az idei esztendő (is) Isten igéjére való figyeléssel kezdődött: Hafenscher Károly országos irodaigazgató szolgált lelki útravalóval 1Móz 16,13a alapján („Te vagy a látás Istene”). Áhítatában az elrejtőzködő, de karácsonykor emberré lett Istent, Jézust hirdette. „Krisztusban láthatjuk Isten, a szerető mennyei Atya igazi arcát. A testté lett Ige, Krisztus belülről látta az életet. Általa és benne megajándékoz minket a látás Istene, benne bízva indulhatunk útnak a 2007-es esztendőben. Ő vezessen útjainkon, vele lássuk meg feladatainkat, korlátainkat…”

Ittzés János elnök-püspök köszöntő beszédében arról a „másról” szólt, amit Jézus tanítványai tehetnek mindenkor, hiszen nincsenek kiszolgáltatva sem a korszellemnek, sem a körülményeknek. Jézus tanítványai igazán „másként gondolkodók, élők, szolgálók, másként szeretők lehetnek a világban”. Az elnök-püspök hozzátette: ki-ki akkor teszi a legtöbbet az egyházért, Jézus népéért, ha a maga helyén hűséggel végzi a munkáját, ha megmarad szolgálata koordináta-rendszerében. „Minket nem a körülmények, a külső erők, a saját indulataink határoznak meg, hanem az, aki kézen fog, és egy irányba vezet ebben az esztendőben is: Jézus. Legyen ez az év, 2007 mindannyiunk számára Jézus-év!” – zárta újévi köszöntőjét Ittzés János.

Prőhle Gergely országos felügyelő a családok, a gyermekek szemszögéből szólt az egyház jövőjét meghatározó jelenbeli feladatokról. „Milyen egyházat fognak látni az új év első napjaiban megszületett evangélikusok húsz-harminc év múlva?” – tette fel a kérdést. Az ige fényében és élethelyzetünket komolyan véve az országos felügyelő arra emlékeztetett: legyünk tudatában annak, hogy nagyon fontos évek állnak előttünk. „Vizsgáljuk meg, mit tehetünk ma azért, hogy ez az egyház éljen, és ne csak vegetáljon, hogy olyan képet mutasson kifelé, amely belül, közösségeinkben látható, érezhető!” Utalt az evangélikusok egymás között használt köszöntésére: „Erős vár a mi Istenünk!”, rámutatva: ezt az erőt érezze és sugározza mindenki, aki tagja ennek az egyháznak, az evangélikusok közösségének a világ bármely részén.

Prőhle Gergely végül reális helyzetáttekintésre, a helyes cselekvési irány megtalálására és optimista, bizakodó jövőbe tekintésre biztatott a 2007-es év kezdetén, hogy húsz-harminc év múlva egy jól működő, vidám, boldog közösség legyen a Magyarországi Evangélikus Egyház, amelyben mindenki meglelheti helyét, feladatát.

Evangélikus Hírlevél