Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 03 - Kedves Gyerekek!

Gyermekvár

Kedves Gyerekek!

Most induló kilencrészes sorozatunkban Görbefalva lakóival ismerkedhettek meg. Minden részben találtok egy rejtvényt is. A helyes megfejtést küldjétek el szerkesztőségünk címére (Evangélikus Élet szerkesztősége, 1085 Budapest, Üllői út 24.); a borítékra írjátok rá: Gyermekvár. A megoldásokat egyben összegyűjtve is postára adhatjátok, jutalmul a végén ajándékcsomagot kaptok.

Hallottatok már Görbefalváról? Nem? Ez egy nagyon piciny falucska – a főtéren körben összesen kilenc ház meg a templom és a posta épülete áll. Amire nagyon büszkék a görbefalviak, az a szép templomuk, amelynek a harangja minden este dallammal búcsúztatja a lemenő napot. Emellett arra is büszkék az ott lakók, hogy mindegyiküknek olyan bibliai neve van, mint amilyen nevű emberek Jézussal is találkoztak. Az arra járó idegeneknek mindig mesélnek is róluk.

1.

Az első házban egy Mária nevű asszony él. Mária, akárcsak Jézus anyja.

– Sokszor elgondolkodtam azon – szokta mondogatni –, hogy milyen nehéz lehetett megértenie Máriának földi halandóként és anyaként, hogy Jézus nem mindennapi gyermek. Ez a tény kiderül abból a történetből is, amikor Jézus tizenkét éves lett, és elmentek a jeruzsálemi templomba húsvét ünnepére. Akkoriban szokás volt, hogy nagy csapatban utaztak. A felnőttek együtt beszélgetve, énekelve, a gyerekek pedig játszva, sokat nevetgélve szintén együtt haladtak. Mária és József azt gondolták, hogy Jézus is közöttük van. Csak másnap vették észre, hogy sem ott, sem a rokonok között nincs. Kétségbeesve fordultak vissza, hogy megkeressék fiukat. Három nap múlva találták meg őt a jeruzsálemi templomban, ahogy a nagy tudású tanítómesterek körében ült. Beszélgettek, és tanította őket. Mindenki ámulva hallgatta őt.

Szülei, amikor meglátták ezt, nagyon megdöbbentek. Mária pedig megkérdezte tőle: „Miért tetted ezt velünk? Mindenütt ijedten kerestünk téged.” Jézus így válaszolt: „Miért kerestetek engem? Nem tudtátok, hogy az én Atyám házában kell lennem?” De azután szó nélkül, engedelmesen hazament velük Názáretbe.

József és Mária nem értették Jézus feleletét, de Mária sosem felejtette el ezeket a szavakat, és csak később értette meg, hogy mit is jelentettek.