Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 05 - Látni, hallani, érezni

Keresztutak

Látni, hallani, érezni

Ifjúsági istentisztelettel zárult az ökumenikus imahét

Mielőtt az ökumenikus imahetet lezáró ifjúsági istentiszteletre igyekvők január 28-án este beléptek a budapesti Szilágyi Dezső téri református templomba, talán végigpillantottak a lassan hömpölygő Dunán, tekintetükkel elidőztek egy percig a kivilágított Parlamenten és a Lánchídon, hallották a rakparton elsuhanó autók zaját, és érezték az arcukon a hideg téli szél érintését. De ha elkerülték is a figyelmüket mindezek, odabent már nem tudtak nem tudomást venni arról, milyen fontos valóban látni, hallani és érezni.

„Add, hogy vakokból látók, süketekből hallók, sántákból futók lehessünk!” – így imádkozott bevezetésként az alkalom résztvevőiért Tegez Ferenc református lelkész, mintegy összegezve a bűnvalló imádságban ezt követően – Győrffy Eszter református lelkész, Hokker Zsolt evangélikus lelkész és Orova Csaba katolikus teológus szájából – elhangzó kéréseket.

„Kételyei mindenkinek lehetnek; még azoknak is, akikről úgy gondoljuk, hogy a hitükben senki és semmi nem rendítheti meg őket” – kezdte Mt 11,2–6 alapján tartott igehirdetését Sefcsik Zoltán evangélikus lelkész. Keresztelő János vívódásáról szólva arra mutatott rá, hogy az Úr nem mindig úgy válaszolja meg kérdéseinket, ahogyan azt mi elképzeljük: „A látszólag sokkal egyszerűbb »Igen!« helyett Jézus Ézsaiás próféciáira emlékeztette Jánost. Ezzel nemcsak a számára legérthetőbb módon mondta el neki, hogy valóban ő az Eljövendő, akit várt, hanem azt is tudatosította benne, hogy bár ő az ítéletet várja a Messiástól, Jézus az ítélet előtt még meg akarja menteni a bűnösöket; nála kegyelmet és megbocsátást találhatnak az emberek.”

A Közös Pont Ifjúsági Misszió, az Ökumenikus Ifjúsági Iroda és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának Ifjúsági Bizottsága közös rendezésében megvalósuló istentisztelet liturgiájában tucatnyi – katolikus, református, evangélikus, baptista és metodista – fiatal vett részt. A zenei szolgálatot a vendéglátó gyülekezet zenekara – élén Illés Dáviddal, a Budai Református Egyházközség lelkipásztorával – és a Körmendy Petra vezette ÉgÍgérő gospelkórus néhány tagja látta el.

– vitális –