Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 05 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Jó Istenünk! Irgalmas mennyei Atyánk! A forrongó világban félelem és kétség szorongat minket. Az erőszakosság és a mammon imádata méltán hívja ki haragodat. A természet teremtett jó rendje is rosszra fordult, világunk a pusztulás szélére sodródott. Egyre inkább érezzük ítéleted súlyát. Egyházad erőtlen. Szavunk halk és bizonytalan. Életünk sem tükrözi, hogy ismerünk téged. Bűnbánatunk sem őszinte. Egymást és a világot hibáztatjuk ahelyett, hogy magunkat megalázva segítségedet kérnénk. Könyörülj rajtunk Jézus Krisztusért!

Te, aki kegyelmet gyakorolsz, ítéletet tartasz, és igazságot teszel a földön, add meg a mi korunknak is az Isten szerinti megszomorodás megtérésre segítő ajándékát. Erőnk, gazdagságunk semmiséggé lehet dicsőséged ragyogásában. Önigazságunk összetörhet Krisztusunk keresztjének árnyékában.

Nélküled csak önnön vesztünkbe rohanunk. Állíts meg minket! Állíts magad elé minket! Először egyházadat, de a világ népeit is! Teremtsd újjá és tedd jóvá, amit elrontottunk! Te vagy egyedüli reményünk. A magunké, de gyermekeinké és unokáinké még inkább. Világkormányzó akaratodba nem láthatunk bele, de kérünk, vezess úgy személyes életünk útján, hogy jóakaratod juthasson érvényre. Hadd töltse be egyházad is küldetését az evangélium hirdetése, a cselekvő szeretet és a kereszthordozás által. Add, hogy akkor se veszítsük el reménységünket, ha nehéz napok köszöntenek ránk. Szeretnénk mindig annak tudatában élni, hogy van hatalmad a megmentésre és a vigasztalásra minden körülmények között.

Kérünk magyar hazánkért, népünkért is. Adj nekünk olyan kormányzatot, amely népünk boldogulásáért önzetlenül kész áldozni és munkálkodni, és nem minket tesz áldozattá. Szabadíts meg az alkalmatlan és gonosz emberektől.

Bár érdem nélkül s nem keveset kérünk, mégis tekints reánk egyedül a te nagy irgalmasságodért, mely öröktől örökkévaló! Ámen.