Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 05 - Ökumenikus iskolák lelki napja Máriaremetén

Keresztutak

Ökumenikus iskolák lelki napja Máriaremetén

A Máriaremete–Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola adott ismét otthont az ökumenikus iskolák – imahéthez kapcsolódó – hagyományos lelki napjának január 8-án. Az idén tizenhatodik alkalommal megrendezett eseményen budapesti és vidéki tanintézetek pedagógusai, szülők és több felekezeti iskola képviselői vettek részt.

Az együttlét Sebestyén Győző fóti református lelkész áhítatával kezdődött, aki felhívta a figyelmet, hogy egyre többen – a szenvedélyek, a pénz, az előítéletek, a babonás módon megélt vallásosság rabságában élők – várják az örömhírt. Ennek ismeretében fontos tudatosítanunk, hogy ebben az évben is lesz kinek hirdetnünk az evangéliumot.

A nap első előadója dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke volt. Csoóri Sándor szavait idézve hangsúlyozta: „Látnunk kell egymást, hogy láthatók legyünk, hallanunk egymást, hogy hallhatók legyünk.” Fontos, hogy lássuk, halljuk egymást, hogy ezáltal közös hangon szólhassunk „kifelé”, hogy a társadalomban is jól láthatók, hallhatók legyünk. Továbbá kifejtette: az egyháznak holisztikus egységben kell szembehelyezkednie azzal a megosztottsággal és zaklatottsággal, amelyet a minket körülvevő társadalmi környezetben tapasztalunk.

A nap második részét a vendéglátó intézmény Kökény osztályának betlehemes játéka nyitotta, majd Székely János, az Esztergomi Hittudományi Főiskola rektora a keresztény értékek megéléséről és továbbadásáról szólt. Árpád-házi Szent Erzsébet és Batthyány-Strattmann László életének példáján keresztül mutatta be, hogy érdemes, lehet a gyermekeket ezen az úton elindítani. Elvezetni a csendhez, önmagukhoz, felragyogtatni előttük a család szépségét – ami ugyan elsősorban az otthon feladata, de az iskola is erősítheti mindezt.

A lelki nap Győri Kornél nyugalmazott baptista lelkész szolgálatával zárult.

Tyukász Tamás