Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 05 - Egyházzenei nyílt nap a Zeneakadémián

Kultúrkörök

Egyházzenei nyílt nap a Zeneakadémián

Nyílt napon „mutatkozott be” az egyetemi szintű egyházzenei alapképzés az érdeklődők számára a Régi Zeneakadémia Vörösmarty utcai épületében január 19-én, pénteken délután. A tanszak tanári kara nevében Dobszay László professzor és Szendrei Janka tanszékvezető egyetemi tanár köszöntötte azt a – szinte kivétel nélkül „egyházzeneileg megérintett” – hatvan-hetven érdeklődőt, akik az ország számos pontjáról érkeztek, ünnepi alkalomnak, egyfajta célba érkezésnek nevezve a találkozót.

Mint arról lapunk már több ízben is hírt adott, Dobszay László húsz éve szervezte újjá az egyházzenei képzést a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Az akadémia 2007 szeptemberétől – a folyamatos fejlesztésnek, szakmai munkának köszönhetően – bevezeti a kétciklusos (bolognai) képzést, melynek keretében első diplomás tanulmányokra is felvesznek hallgatókat az egyházzenei főszakra. Az államilag finanszírozott, európai uniós képzési rendszer számos új és vonzó lehetőséget kínál azon hallgatóknak, akik érdeklődnek az általános zenekultúra és ezen belül az egyházzene, a teológia, illetve a liturgia iránt.

Fontos tudnivalókkal szolgált Bódiss Tamás egyetemi tanársegéd, a tizenöt éve működő protestáns szakirány gazdája. Elmondása szerint a specializáció mintegy húsz-harminc százalékot tesz ki a képzésen belül. Rámutatott, hogy hitvallásilag könnyebb elkülöníteni a felekezeti hovatartozást, mint egyházzeneileg. A protestáns szakirány hallgatóinak a tárgyai között egyebek mellett szerepel a graduálének-irodalom, az evangélikus liturgika és a protestáns műzene is. A reformáció nyelvi örökségéből adódóan a német nyelv ismerete is elengedhetetlen a számukra.

A felvételivel és a képzéssel kapcsolatos legfontosabb információk átadása, illetve a felmerülő kérdések megválaszolása után a vendéglátók közös teázásra hívták az érdeklődőket. A vendégeknek az épület atmoszférájával is volt módjuk megismerkedni – e nélkül egy nyílt nap talán nem is lenne teljes. Bejárhatták az épületet, bekukkanthattak a tantermekbe, a könyvtárba, végezetül pedig – ízelítőül – tízperces „mintaórák” is szerepeltek a programban. A tanszakra február 15-ig lehet felvételizni.

K. D.