Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 05 - Evangélikus kollégiumi körkép

A hét témája

Evangélikus kollégiumi körkép

Régen internátusnak hívták, ma kollégiumnak nevezik. A diákotthontól az különbözteti meg, hogy tagjainak nemcsak szállást és ellátást, hanem szellemi irányítást is nyújt. Ha pedig – mint esetünkben – egyházi kézben van az intézmény, akkor ezt a szellemi irányítást a hitre nevelés, a keresztény életre való felkészítés is kiegészíti.

**A kollégium „hívei” szerint bár a családot (különösen a harmonikusan működő családot) semmi nem pótolhatja, érdemes megfontolni, hogy a gyermek szempontjából melyik a jobb megoldás: ha naponta akár többórányit ingázik az otthona és az iskolája között, és az utazás fárasztó volta mellett a „Minden jó iskolai programból kimaradok…” érzéssel is meg kell birkóznia, vagy pedig az, hogy ugyan csak a hétvégéket tölti a legközelebbi hozzátartozói körében, de cserébe olyan sajátos világlátásra, önállóságra, életre szóló emlékekre és barátságokra – hogy csak néhányat említsünk a kollégiumi lét pozitív hozadékai közül – tehet szert, amelyek kompenzálják, kompenzálhatják az otthon hiányát.

A Magyarországi Evangélikus Egyháznak jelenleg hét középiskolai kollégiuma van. Közülük öt valamely középiskolához kötődik, kettő viszont – a Budapest-Rózsák terei és a nyíregyházi – intézménytől függetlenül működik. Az előbbiek elsősorban az iskolák saját tanulóinak elhelyezésére szolgálnak, az utóbbiak vegyesen fogadják a diákokat. Alábbi összeállításunkban – az intézmények igazgatóinak megkérdezésével – azt igyekszünk bemutatni, hol milyen oktató-nevelő munka folyik.