Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 05 - Evangélikus Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Informatikai Szakközépiskola (Kőszeg)

A hét témája

Evangélikus Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Informatikai Szakközépiskola (Kőszeg)

Kőszegen bő száz évvel ezelőtt, 1899-ben hozott létre bentlakásos felsőbb leányiskolát a Dunántúli Evangélikus Egyházkerület. A később leánygimnáziumként, majd Mezőgazdasági Leányközépiskolaként működő intézmény leánygimnáziumi részét az 1949/1950-es tanévben a Jurisich Miklós Gimnáziumba olvasztották be, a mezőgazdasági leánytagozat pedig előbb a Mezőgazdasági Gimnázium, később az állattenyésztő és növénytermesztő technikum részeként élt tovább. A Mezőgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskolát 2001-ben kapta vissza az evangélikus egyház.

A kőszegi evangélikus templom, illetve az evangélikus szeretetotthon szomszédságában található iskolának két kollégiumépülete is van. A Zrínyi és a Várköri Kollégiumban – előbbi új szárnyát szeptember végén avatták fel – összesen százharmincnégy diákot tudnak elszállásolni.

Amint azt Király Csaba igazgatótól megtudtuk, bár ez az ország egyetlen evangélikus szakközépiskolája, és az ország minden területéről várják a tanulókat, az iskolába mégis elsősorban kőszegi és Vas megyei diákok járnak. Ez utóbbi tény természetesen a kollégiumra is hatással van: minden jelentkezőt felvesznek a kollégiumba, de még így is húsz szabad hely van.

Az iskola egyházi jellegét mutatja – az ötszáztizenkét diáknak egyébként tizenöt százaléka evangélikus –, hogy a tanítás a napi ige felolvasásával kezdődik, és imádsággal fejeződik be, kedden reggel pedig áhítatra várják a tanulókat. Az órarendben szereplő hittanórákon kívül a kollégistáknak szerdánként Kalincsák Balázsné Varga Katalin iskolalelkész tart bibliakört és áhítatot. A kollégisták az iskolai istentiszteleteken is aktívan közreműködnek, és az egyházi énekekre szakosodott kis kórust is ők alkotják.

A kollégium pedagógiai programjának mottója – ahogy azt Koltay Róbert kollégiumvezetőtől megtudtuk – egy Ruth Bang-idézet: „Az ember sohasem egyedül, önmagában fejlődik, hanem mindig csak másokkal való kapcsolatában akár pozitív, akár negatív értelemben.” Koltay Róbert emlékeztet arra is, hogy a kollégiumban folyó munkának különösen is a felelősségen, a tudatosságon, a szereteten és a követelményeken kell alapulnia. Mint mondja, a kollégium nem családi otthon, de vállalja a családi nevelés folytatását; nem iskola, de végez sajátos oktatási feladatokat.

A kőszegi kollégiumban öt tanulócsoport működik. A csoportok átlagos létszáma lehetővé teszi az egyénre szabott felzárkóztatást és a korrepetálást. A mindennapi munka szerves része a rendszeres számonkérés is, így az elmúlt évek kollégiumi tanulmányi átlagát tekintve Koltay Róbert javuló tendenciáról számolhat be.

A szabadon választható délutáni foglalkozások között a honismereti körtől az életmód- és a háziasszonyképző szakkörön át a különböző sportolási lehetőségekig sok minden szerepel. Az iskola jellegéből adódóan van kertész szakkör is, de például a revü, a tánc és a musical világa iránt érdeklődőknek is tudnak segíteni mozgáskultúrájuk fejlesztésében.