Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 05 - „Nem jó az embernek egyedül lenni…”

A közelmúlt krónikája

„Nem jó az embernek egyedül lenni…”

Huszonhat évvel ezelőtt, 1981-ben az Amerikai Egyesült Államokból indult útjára, és vált rövid időn belül igen sikeressé a Hiszünk a házasságban nevet viselő akció. Bálint napján hirdette meg Baron Rouge város polgármestere, Louisiana állam kormányzója és a katolikus egyház. A kezdeményezéshez 1983 óta a házasság világnapja elnevezés kötődik; ezt február második vasárnapján tartják. Hazánkban ebben az esztendőben az evangélikus egyház is megemlékezik erről az alkalomról – tudtuk meg Szabó Györgytől, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület felügyelőjétől.

– A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) nevű civil szervezet 1987 októberében alakult. Létrejöttének huszadik évfordulóját rendezvénysorozattal ünneplik; a megnyitó – a házasság világnapja alkalmából – Pécsett lesz február 10-én a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának dísztermében. Általában és azért is, mert ez a nap közel esik az ökumenikus imahét időpontjához, szerettem volna, ha a római katolikus egyházon kívül más felekezetek is bekapcsolódnak a világnap megünneplésébe. És még nagyobb örömömre szolgált volna, ha ebben mi, evangélikusok vagyunk a kezdeményezők…

Ez az elképzelés végül sajnos nem valósult meg. Ezért azzal a kéréssel fordultam Ittzés János püspökhöz, hogy szorgalmazza a lelkipásztorok között, hogy a február 11-i istentiszteleteken imádkozzanak a házasságokért és a családokért. Négygyermekes apaként, a Házas Hétvége lelkiségi mozgalom tagjaként, valamint a Família Nagycsaládosok Egyesülete elnökeként nagyon lényegesnek tartom felhívni gyülekezeteink figyelmét a házasság intézményének fontosságára. Hiszem, hogy a más utat, kapcsolatokat keresgélők előbb-utóbb rájönnek: a házasságnál jobb kapcsolati formát ők sem tudnak kitalálni.

GaZsu