Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 07 - Fölszentelték a szegedi szerb templom új harangját

Keresztutak

Fölszentelték a szegedi szerb templom új harangját

Pantelic Lukian budai szerb püspöknek és a szomszédos egyházközségek képviselőinek a részvételével múlt pénteken fölszentelték a szegedi Szent Miklós-templom új harangját.

A templomnak 1914 óta nem volt harangja, így a szerb ortodox közösség régi vágya vált valóra a harang elkészültével – mondta Gálity Braniszláv szegedi főesperes a harang helyére emelését követően.

A száztizenöt kilogrammos harang Gombos Miklós harangöntőmester őrbottyáni műhelyében készült. Az elektromos mozgatóberendezést a következő napokban állítják üzembe, így a hívek és Szeged lakói két hét múlva hallhatják először megkondulni a harangot – közölte a főesperes.

A Szent Miklós tiszteletére emelt templom 1773–1778 között épült Jován Dobits tervei alapján. Tornyát 1820-ban villámcsapás érte; új, copfstílusú toronysisakja – mely az egyik legszebb a városban – 1835-ből való. Legfőbb ékessége az 1750 körül készült ikonosztáz, amely harmonikus egységbe olvasztja az ősi pravoszláv festészet hagyományait és korának barokk művészetét.

MTI