Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 07 - Lublinnak újra van működő zsinagógája

Keresztutak

Lublinnak újra van működő zsinagógája

Vasárnap a kelet-lengyelországi Lublinban abban az épületben, amely a második világháború előtt Európa leghíresebb rabbinikus iskolájának adott helyet, ismét megkezdte a működését egy zsinagóga – 1939 óta először.

A város zsidó közössége ma huszonnégy főt számlál. A háború előtt negyvenháromezren voltak, a lakosság harmadát alkották. Lublin, ahol akkoriban több száz zsinagóga és zsidó imaház, valamint számos jesiva – vallási iskola – működött, a zsidóság fontos kulturális központjának számított. A Nobel-díjas Isaac Bashevis Singer egyik híres regényfigurája, a lublini mágus is onnan származik.

A második világháborúban a nácik mintegy negyvenezer lublini zsidót öltek meg, és lerombolták a zsidónegyedet.

Az 1930-ben megnyílt lublini jesiva rabbiképzőjében 1931 és 1939 között kilencszázan tanultak. A német megszállók megszüntették működését, de az épületet megkímélték; a háború után a kommunista hatalom orvosi egyetemnek használta. A hatemeletes épület csak 2000-ben került vissza a helyi zsidó közösség birtokába. Ők a varsói közösség segítségével restauráltatták, és azt tervezik, hogy – egyelőre nyári egyetemként – ismét megindítják a vallási oktatást is.

Jelenleg egyetlen, Lengyelországban működő rabbi sem lengyelországi születésű. A háború előtt hárommilliós volt a lengyel zsidó közösség, mai létszáma csak néhány ezer fő.

MTI