Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 07 - A Szent Péter-bazilikában is lakott Michelangelo

Kultúrkörök

A Szent Péter-bazilikában is lakott Michelangelo

Évszázados rejtély tisztázódott a Vatikán archívumából most előkerült cédula segítségével, amely arra utal, hogy Michelangelo Buonarotti, a reneszánsz művészet egyik legnagyobb alakja a Szent Péter-bazilikában berendezett lakásban élt több mint tíz évig.

Michelangelo mindig igyekezett titokban tartani lakhelyét. A kérdés évszázadok óta foglalkoztatja a szakértőket, akik a La Repubblica című olasz napilap pénteki kiadásában megjelent cikk szerint régóta gyanakodtak arra, hogy a művész a Szent Péter-bazilikában élhetett az építési munkálatok átvételétől egészen haláláig. „Mindmáig azonban senki nem tudta ezt meggyőzően bizonyítani” – írja a lap, a most megtalált, 1557-ből származó feljegyzés viszont igazolja a feltevéseket.

A cédula különböző munkások járadékát összegzi. A listán szerepel bizonyos Gianangelo lakatos neve is, aki kulcsot készített egy ládához, amely „a Szent Péter-bazilikában van abban a szobában, amelybe Michelangelo mester szokott visszavonulni” – idézi a La Repubblica a vatikáni irattárból előkerült cédula szövegét.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint valószínűleg egy garzon méretű lakás lehetett a művész lakhelye a bazilika egyik félreeső szegletében, a jelek szerint ott, ahol ma a templom homlokzatának karbantartására összeszerveződött építészek és művészek Fabbrica di San Pietro elnevezésű szervezetének archívuma van.

A római Szent Péter-bazilika kupolája és apszisa egyébként Michelangelo építészeti főműve. Az évtizedekkel korábban elkezdett templom újratervezésével és a munkálatok irányításával III. Pál pápa bízta meg a művészt 1547-ben. Michelangelo egészen haláláig, 1564-ig dolgozott az épületen, amelynek általa tervezett hatalmas kupolája máig Róma meghatározó építészeti jelképe.

MTI