Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 07 - A tájékoztatás jövője

Kultúrkörök

A tájékoztatás jövője

Katolikus–protestáns újságíró-konferencia

Az uniós elvárásokat szem előtt tartva 2012-ig minden tagországnak át kell állnia a digitális műsorszórásra. A témáról a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ), valamint a Protestáns Újságírók Szövetsége (PRÚSZ) Digitalizáció: a tájékoztatás jövője címmel szervezett konferenciát. A február 9-ei tanácskozásnak a Háló – katolikus közösségek Kárpát-medencei hálózata – fővárosi közösségi központja adott otthont.

Korántsem biztos, hogy a digitalizáció jobbá vagy boldogabbá teszi az embereket – mondta bevezetőjében Szikora József, a MAKÚSZ elnöke. Novotny Zoltán, a PRÚSZ elnöke pedig aggodalommal szólt arról, hogy a technikai fejlődést a műsorok minőségének csökkenése kísérheti.

Ezután az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Műsorszolgáltatási Igazgatóságának vezetője, Bartha József A fogyasztó és a digitalizáció – az állam szabályozó szerepének lehetőségei címmel tartott bevezető referátumot, kiemelve, hogy a digitális átállással késésben vagyunk.

A jogi szabályozás hiányosságaira hívta fel a figyelmet A digitalizáció Európában és a lehetséges forgatókönyvek Magyarországon című beszámolójában Béky Zoltán Balázs szakjogász. Vári Péter kormány-főtanácsadó a digitalizációs átállást szolgáló szabályozási tervről beszélt. Scherer Zsolt politológusként azon meggyőződésének adott hangot Digitalizáció, szép új világ? című záró referátumában, hogy nemzeti konszenzusra lenne szükség ez ügyben.

– gazdag –