Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 07 - Együtt a zsoltárokról

A hét témája

Együtt a zsoltárokról

Zsidó és keresztény teológusok közös írásmagyarázata

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is közös bibliaolvasásra várnak minden érdeklődőt a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya által működtetett Párbeszéd Házába (1085 Budapest, Horánszky u. 20.). Az egyes találkozókat P. Vértesaljai László jezsuita szerzetes, a Párbeszéd Házának programfelelőse vezeti. A felkért előadók: dr. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, P. Nemeshegyi Péter jezsuita szerzetes, egyetemi tanár, valamint dr. Hafenscher Károly nyugalmazott evangélikus lelkész, címzetes teológiai tanár.

A három teológus az előkészítő megbeszélésen ismét a zsoltárok olvasása mellett döntött, mert a zsoltár „nemcsak teológia, vagyis Isten szava, hanem imádság is”, és mint ilyen, kiemelt helyet foglal el mindhárom közösség vallási, liturgikus életében. A januári ökumenikus imahetet követő, négy részből álló sorozat nemcsak folytatja annak szellemiségét, de tovább is lép: a Szentírás együttes tanulmányozása a keresztény felekezetek teológusai és tagjai mellett a zsidó hitközségek teológusával és híveivel közösen történik.

Az előadások – melyekre a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak – hétfőnként 19 órakor kezdődnek. Az időpontok és a témák a következők:

Február 19.

  1. zsoltár (A Teremtő dicsérete) * 46. zsoltár (Erős vár a mi Istenünk) * 90. zsoltár (Tebenned bíztunk eleitől fogva)

Március 26.

  1. zsoltár (Az igaz szenvedése és reménye) * 51. zsoltár (Miserere mei – Dávid bűnbánati zsoltára) * 73. zsoltár (Isten igazságossága)

Április 23.

  1. zsoltár (A teremtés himnusza) * 71. zsoltár (Öregedő ember imája)

Május 21.

  1. zsoltár (Ima szorongattatás idején) * 130. zsoltár (De profundis… – könyörgés és bizakodás) * 150. zsoltár (Felhívás istendicséretre)

GaZsu