Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 07 - A „szlovén Luther”, Primus Truber

A hét témája

A „szlovén Luther”, Primus Truber

A kétmillió lakost számláló Szlovéniában csupán mintegy ötvenezer protestáns él; a népesség nyolcvankét százaléka katolikus. Az országban mégis nemzeti ünnep a reformáció napja, október 31-e, és az új EU-tagállam egyeurós érméjén Primož Trubar – németesített nevén Primus Truber –, a „szlovén Luther” képmása látható.

Truber 1508. június 8-án a Ljubljana melletti Ra�cicában született. Katolikus papnak készült, 1548-ban azonban – megváltozott hitbeli meggyőződése miatt – menekülnie kellett. Katekizmusát (Catechismus in der Windischenn Sprach), amely erősen támaszkodott a példaképek, Luther Márton és Johannes Brenz írásaira, Németországban vetette papírra, megteremtve ezzel a szlovén írott nyelvet. A Bibliát Kemptenben kezdte el anyanyelvére fordítani. Egészen haláláig a fordítói munkának szentelte magát; Derendingenben (ma Tübingen egyik városrésze) jelent meg 1566-ban a zsoltárok szlovén fordítása, 1567-ben egy szlovén énekeskönyv, 1582-ben pedig a teljes Újszövetség. A Szentírást horvát nyelvre is lefordította, emellett dalok, traktátusok, egyházi rendek és posztillák köthetők a nevéhez.

Primus Truber 1586. június 28-án hunyt el. Az ő hatásának tudható be, hogy a szlovének és a horvátok latin betűkkel írnak.

A www.sonntagsblatt-bayern.de írása nyomán