Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 08 - Túrmezei Erzsébetre emlékeztek

Kultúrkörök

Túrmezei Erzsébetre emlékeztek

Bensőséges ünnepség keretében emlékeztek meg a balassagyarmati Evangélikus Szeretetház lakói és dolgozói február 14-én az intézmény egykori vezetője, Túrmezei Erzsébet születésének kilencvenötödik évfordulójáról. Bartha István igazgató lelkész az Útmutató egyik aznapi igéjével utalt a diakonissza költőnő szolgálatára: „Járuljunk tehát bizalommal a kegyelem trónusához, hogy irgalmat nyerjünk, és kegyelmet találjunk, amikor segítségre van szükségünk.” (Zsid 4,16)

Túrmezei Erzsébet fiatal korában Túróczy Zoltán püspök mellett hirdette az evangéliumot verseivel, később, a nehéz időkben sokakat bátorított a hitben való megmaradásra és helytállásra. Később gyümölcsöző munkakapcsolata alakult ki Szabó József püspökkel is.

A balassagyarmati és ipolyszögi evangélikus hívek közül is sokan eljöttek, hogy emlékezzenek a régi kedves hitoktatóra, ifjúsági munkásra, aki kerékpárral járta a vidéket, és látogatta azokat a családokat is, amelyek kevésbé tartották a kapcsolatot egyházukkal. Sok énekeskönyvben ott gyűltek – és máig megmaradtak – az írógéppel sokszorosított igés lapok, amelyek hol figyelmeztetést, hol biztatást, hol vigasztalást jelentettek.

Nem volt szükség noszogatásra, hogy többen is felelevenítsék hozzá fűződő kedves emlékeiket. Selymes János, az ipolyszögi gyülekezet egykori gondnoka és Beke Józsefné Labát Éva is felidézett néhányat egykori élményeiből. Az alkalmon azokból az énekekből választottak, amelyeknek szövegét Erzsébet testvér fordította vagy írta. Jambrik Zsolt fiatal presbiter egy Túrmezei-verssel szolgált.

Réti Zoltán festőművész-tanár, egykori kántortanító festménye segített felidézni Túrmezei Erzsébet emlékét. A kép az időskorú diakonisszát ábrázolja megkapó élethűséggel, arcán bujkáló jellegzetes mosolyával, amely a földi élet határain túli reménységre utal. Az otthon idős lakói hálával fogadták, hogy a művész által tavaly a gyülekezetnek adományozott festmény most az intézmény nappalijába került (képünkön).

A szeretetház után a gyülekezetben is megemlékeztek az egykori diakonissza-költőről a vasárnap esti istentisztelet keretében. A szokottnál lényegesen többen jöttek el az alkalomra, amelyen Mezey Gábor hatodéves teológus hirdette az igét, majd szavalat és a gyülekezet énekkarának szolgálata után Réti Zoltán szólt Túrmezei Erzsébetről.

–a –n