Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 08 - Ökumenikus találkozó Wittenbergben Erdő Péter részvételével

Keresztutak

Ökumenikus találkozó Wittenbergben Erdő Péter részvételével

A III. európai ökumenikus nagygyűlés előkészítésének keretében Európa keresztény örökségéről és a felekezetek jobb együttéléséről tanácskoztak az európai egyházak, püspöki konferenciák, valamint ökumenikus szervezetek és mozgalmak képviselői a németországi Wittenbergben.

A reformáció szülővárosában tartott találkozón a kontinens több mint negyven országából mintegy százötven küldött vett részt. Magyarországot Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke képviselte. A múlt vasárnap véget ért találkozón a részvevők nyilatkozatban hangsúlyozták a keresztény egyházak közötti együttműködés fontosságát. Rámutattak arra, hogy a keresztények egyesülve még többet tehetnek a szociális igazságosság erősítéséért Európában.

A korábbi európai ökumenikus nagygyűléseknek 1989-ben Bázel, majd 1997-ben Graz adott otthont. A harmadik nagygyűlésre mintegy kétezer-ötszáz küldött részvételével szeptember 4. és 9. között Nagyszebenben kerül sor, első alkalommal egy ortodox többségű országban.

A Magyar Távirati Iroda értesülése szerint a wittenbergi találkozón elhangzott beszédében Erdő Péter – akit a közelmúltban a tavalyi esztendő tíz legjelentősebb katolikus vezető személyisége közé sorolt a Rómában megjelenő Inside the Vatican című folyóirat – figyelmeztetett a szabadság abszolutizálásának veszélyeire, s felhívta a figyelmet az európai népek közti igazi szolidaritás fontosságára. A szabadság ugyanis önmagában a hatalmasok kizárólagos uralmához és a gyengék kizsákmányolásához vezethetne – fogalmazott a bíboros. A magyar katolikus egyház feje hangsúlyozta Európa szellemi megújulásának szükségességét, kiemelve a szolidaritás és a felebaráti szeretet jelentőségét.

A küldöttek találkoztak Horst Köhler német elnökkel is. Az államfő beszédében ugyancsak hangsúlyozta az európai keresztény egyházak közötti együttműködés erősítésének fontosságát. Az egyházi vezetők előtt Köhler úgy vélekedett, hogy új lendületet kell adni az ökumenének.

A Luther városában tartott tanácskozás keretében a küldöttek találkoztak a helyi keresztény közösségekkel, s felkeresték a reformáció történelmi színhelyeit.

MTI