Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 09 - Magyar evangélikus egyházvezetők látogatása Bécsben

Egyházunk egy-két hete

Magyar evangélikus egyházvezetők látogatása Bécsben

Hivatalos látogatást tett Bécsben a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) vezetősége Herwig Sturmnak, az osztrák evangélikus püspöknek és dr. Michael Bünker egyházfőtanácsosnak a meghívására február 23–24-én; egyházunk vezetői a látogatással az osztrák egyházfő tavalyi magyarországi látogatását viszonozták. Az MEE-t Ittzés János elnök-püspök, Prőhle Gergely országos felügyelő, dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület – egyben az egyház külügyekért felelős – püspöke és Hafenscher Károly országos irodaigazgató képviselte. Részt vett továbbá a találkozón Cselovszkyné dr. Tarr Klára, a külügyi osztály vezetője és Kőháti Dóra médiareferens.

A delegáció tagjai felkerestek egy 2006 szeptemberében nyílt evangélikus gimnáziumot és szakképesítést nyújtó iskolát, amely Ausztriában is kuriózumnak számít. Az intézménynek helyet adó épületkomplexumban ugyanis idősek otthona is működik, a fiatalok ezáltal a szeretetszolgálatba is betekintést nyerhetnek tanulmányaik során. Az egyházi küldöttség ellátogatott az osztrák evangélikus egyház központi irodájába is. Itt dr. Gerhard Harkam rektor előadásában áttekintést nyújtott a lelkészképzésről és -továbbképzésről, továbbá Michael Bünker – az Európai Protestáns Egyházak Közösségének (GEKE, korábbi nevén Leuenbergi Egyházközösség) 2006 őszén Budapesten megválasztott új elnöke – szólt a közösség aktuális feladatairól.

A bécsi magyar evangélikus gyülekezet életét Solymár Mónika lelkész és Andorka Rudolf felügyelő mutatta be, Marco Uschmann médiareferens pedig egyházának média-, PR- és marketingmunkájáról adott értékes információkat. Az egyházvezetők tárgyalást folytattak Michael Chalupkával, az Osztrák Evangélikus Diakóniai Szolgálat igazgatójával.

Február 24-én Ittzés János és Hafenscher Károly részt vett A gazdaság az élet szolgálatában című egynapos egyházi konferencián. Az országos irodaigazgató a témához kapcsolódóan Energia az élet szolgálatában címmel tartott referátumot.

K. D.