Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 09 - Érdi oltárszentelő

Egyházunk egy-két hete

Érdi oltárszentelő

Ünnepélyes közgyűléssel és szeretetvendégséggel összekötött keresztelőmedence- és oltárszentelőt tartottak február 25-én a megyei jogú várossá lett Érd evangélikus gyülekezetében. A szórványokkal együtt mintegy félezres lélekszámú egyházközség tagságának csaknem fele töltötte meg a nyolc éve teljesen felújított és kibővített templomot – szívét-lelkét is ünneplőbe öltöztetve. Az első böjti vasárnapon tartott istentiszteleten – amelyen többek között részt vett Bence Imre esperes, Benczúr László, az Északi és Radosné Lengyel Anna, a Déli Egyházkerület felügyelője is – dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke hirdette az igét.

A liturgiát színesítette Bán Ildikó orgonaművész-kántor szolgálata, akinek vezényletével, illetőleg kíséretével Johann Walter és Mozart egy-egy művét adta elő a gyülekezet vegyes kara Zsigmond Géza operaénekes közreműködésével.

Igehirdetésében a püspök Jézus megkísértésének példázatán keresztül az ember ördög általi mindennapos megkísértéséről és a lelki megtisztulás szükségességéről szólt. Az istentiszteletet követő közgyűlésen Fabiny Tamás közvetlen szavakkal is köszöntötte az érdi híveket. Elmondta, hogy egy esztendővel ezelőtti beiktatása óta először jár itt, jóllehet egyházkerülete közel kilencven gyülekezetének felébe már ellátogatott. Fabiny Tamás hozzátette: tud azonban Ittzés István lelkész áldozatos munkájáról és arról, hogy a gyülekezet létszámában is gyarapodik.

A Makai Tamás építész által tervezett, bal és jobb oldalon fél-fél keresztet formázó és őket összetartó oltárlap, illetve a rajta elhelyezkedő gyertyatartók Jézusra irányítják a figyelmet, aki az oltárképen a jó pásztor alakjában tekint le az érdi gyülekezetre. Az ugyancsak művészien kivitelezett, kereszt alakú keresztelőkút a nyolcszögletű, fából készült szószék előtt kapott helyet.

EvÉlet-infó

Regionális hozzárendelés: Érdi Evangélikus Egyházközség