Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 09 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Urunk, a böjti úton járva mintha több lenne életünkben a kísértés. Tudjuk, hogy nem próbálsz bennünket erőnkön felül, és az ördög által való megkísértésünknek a nagysága is a te kezedben van. Köszönjük, hogy velünk vagy egyszülött Fiad által, aki megkísértetett, de győzött a kísértő felett.

Urunk, köszönjük, hogy hozzád menekülhetünk kéréseinkkel és gondjainkkal, másokért való aggódásunkkal. Köszönjük, hogy a kánaáni asszonyhoz hasonlóan tőlünk is egyet vársz: hogy kitartóan könyörögjünk azokért, akiket szeretünk, akiket reánk bíztál. Bocsáss meg, ha nem tudunk elmenni addig a mélységig, ameddig ez az asszony elment lánya ügyében. Bocsáss meg, hogy mi oly könnyen feladjuk, és inkább emberi praktikákhoz fordulunk, amelyek megtévesztő szavakkal több siker elérését „garantálják” nekünk.

Urunk, kérünk, vonj magadhoz közelebb, hogy közelséged gyógyulást hozzon sebzett életünkbe, szeretteink életébe és testileg-lelkileg sérült, számunkra ismeretlen emberek életébe is. Tudjuk, hogy mindeddig munkálkodó Úr voltál, s köszönjük, hogy hálánkkal és kéréseinkkel ezután is ebben a boldog tudatban fordulhatunk hozzád.

Urunk, eléd viszünk minden szükséget szenvedőt, beteget és halál szélén állót. Eléd viszünk mindenkit, aki még nem is gondol arra, hogy fájdalmában feléd forduljon kéréseivel. Hadd lássák meg, hogy nyomorúságukban egyedül tőled várhatják az enyhülést. Add, hogy mostani állapotuk hozzád vezessen, és emlékeztesd őket arra, hogy aki tebenned hisz, örökké élhet.

Urunk, eléd visszük szép magyar hazánkat és felelős vezetőit. Szabadítsd meg őket a gyűlölködéstől, a széthúzástól, a rövidlátástól és a kapzsiságtól. Segítsd őket, hogy a jó győzzön, ne a gonosz, az igazság, ne a hamisság, a szeretet, ne a gyűlölet; hogy a józanság győzzön, ne az indulat, az okosság, ne az ostobaság, a megfontoltság, ne a kapkodás. Adj nekik látást, amely több emberi indulatnál, amely sokakat tölt el örömmel, nem csupán keveseknek kedvez, és amely az életet szolgálja, nem a halált.

Urunk, könyörgünk önmagunkért. Félelmeinket, aggodalmaskodásunkat csak te törheted meg életet adó igéddel és Krisztusban terheink elhordozásával. Bátoríts, biztass, ints igéddel, hogy mindig keressük a benned való megnyugvás ajándékát. Adj erőt, hogy még a szenvedések és a szorongattatások se tántorítsanak meg hűségünkben, hanem megmaradjunk mindvégig a hitben és a neked tetsző életben. Igéd által indíts minket arra, hogy szereteted szavának követei lehessünk ott, ahová állítasz minket. Add, hogy örömmel teljék meg szívünk, és magunk is örömszerzők legyünk az emberek között.

Urunk, köszönjük, hogy leborulhattunk előtted, és teljes bizalommal mondhattuk el neked kéréseinket. Hallgass meg bennünket Jézus Krisztus, a mi Urunk által, akinek nevében együtt így imádkozunk: „Mi Atyánk…” Ámen.