Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 09 - „A hit pajzsa”

Keresztutak

„A hit pajzsa”

Kerényi Lajos piarista szerzetes vehette át a Parma Fidei – a Hit Pajzsa elnevezésű díjat múlt szombaton Budapesten. A díjátadó ünnepségen részt vett Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek. Az elismerést és a Hazámért – hitemért elnevezésű érdemérmet Mádl Dalma, a volt államfő felesége adta át a szerzetesnek a Szent Margit Gimnáziumban. Az elismeréssel járó oklevelet Horváth Bélától, a díj egyik alapítójától vette át Kerényi Lajos.

A díjat immár hatodik alkalommal ítélték oda február 25., a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából. A kitüntetésben azok az egyházi személyiségek részesülhetnek, akik a kommunista diktatúra évtizedeiben hűek maradtak hitükhöz, magyarságukhoz.

Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának fideszes elnöke köszöntőbeszédében azt mondta: „Vannak az emberi életnek, a történelemnek olyan korszakai, amikor (…) a keresztény hit különös védelemre szorul.” A kommunista korszak ilyen volt, a kommunista ideológia ellensége a léleknek, mert azt mondja, hogy nincs lélek – tette hozzá. „A hit védelmezői vállalták és vállalják a küzdelmet lelki fegyverekkel Istenért, hitükért és értünk” – hangoztatta a politikus.

Bolberitz Pál laudációját Horváth Béla olvasta fel. „Az illegális betegellátásnak volt karizmatikus nagymestere Kerényi Lajos atya” – írta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának professzora.

Kerényi Lajos arról beszélt, hogy a hit isteni kegyelem, ajándék. Mint elmondta, az ő „hatásos” kegyelmét kilencévesen kapta.

A Hit Pajzsa kitüntetést a kommunizmus áldozatainak emléknapja, február 25. alkalmából 2002-ben alapította Gyurkovics Tibor író, a Magyar Írók Egyesületének elnöke és Horváth Béla akkori kisgazda parlamenti képviselő („Jót s jól” Alapítvány) – kizárólag egyházi személyiségek elismerésére.

MTI