Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 09 - E-generációs egyházak a Magyar Televízióban

e-világ

E-generációs egyházak a Magyar Televízióban

Dokumentumfilm készült az egyházi honlapokról

A magyarországi egyházak 21. századi kommunikációjában fontos szerepet kap az internet. A Magyar Televízió március elején sugározza azt a kétrészes dokumentumfilmet, amelyből kiderül, hogy a hagyomány és az új idők kihívása miként ötvöződik a „technika nyújtotta ökumené” jegyében.

Az évezredes hagyományaikat ápoló egyházaknak nagy kihívást jelent a számítógépen és az interneten felnövekvő új generációk megszólítása, bevonása a közösség kulturális és szociális életébe. Noha az egyházi honlapok már egy évtizedes múltra tekintenek vissza, a modern portálok csupán négy-öt éve jelentek meg.

A Magyar Televízió Vallási és Egyházi Műsorok Szerkesztősége kétrészes dokumentumfilmet készített Egyházi honlapok címmel. A nézők március 4-én és 11-én délelőtt az m1-en és ismétlésként délután az m2-n ismerkedhetnek meg a korántsem hétköznapi témával. Az első rész a négy nagy történelmi egyház – a katolikus, a református, az evangélikus és a zsidó felekezet – honlapjaival foglalkozik, a második pedig rá egy hétre az unitárius, a metodista, a baptista és az ortodox egyház gyakorlatát mutatja be.

Mindkét rész érdekes szempontokat vet fel. Rámutat például arra, hogy a nagy egyházak évszázadok alatt kiépített infrastruktúrában működnek, és generációs okokból sem könnyű feladat az új kommunikációs technikák elfogadtatása a papokkal, a lelkészekkel és rabbikkal. A kisebb egyházak viszont nem területi alapon szerveződnek, híveik szétszórtan élnek, így a kapcsolattartásban új korszakot jelenthet az internet.

„Az érintettek kicsit meglepődve, de pozitívan fogadták a műsor ötletét” – mondta a forgatás műhelytitkairól Kocsi Zsolt szerkesztő. Hozzátette: „A megszólaló szakemberek és egyházi személyek egyöntetűen kiemelték, hogy hivatásuk az örömhír terjesztése, ez pedig csak az adott kor nyelvén lehet igazán hasznos.”

Csernák Zoltán