Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 10 - Új bizonyíték Luther reformációt indító tételeiről

Kultúrkörök

Új bizonyíték Luther reformációt indító tételeiről

A történelemírás arról tanúskodik, hogy a reformáció mozgalmát Luther azzal indította el, hogy 1517. október 31-én Wittenbergben a vártemplom ajtajára kiszögezte kilencvenöt tételét az akkori búcsújárás és a bűnbocsátó cédulák árusítása ellen. Több kutató is azt állította erről az eseményről, hogy csupán legenda, nincs valós alapja. Nemrégiben azonban új bizonyíték került napvilágra, amely tanúsítja a megtörténtét.

A németországi Jena egyetemi könyvtára 2007. február 1-jén bemutatta a nyilvánosságnak azt a kéziratos bejegyzést, amely az Újszövetség 1540-ben kiadott Luther-fordítású példányának végén olvasható latinul. A bizonyító erejű szöveget Martin Treu, a wittenbergi Luther Múzeum igazgatója találta meg tavaly év végén Georg Rörer (1492–1557) hagyatékában, aki Luther munkatársa volt, és ezeket a sorokat valószínűleg még reformátorunk életében jegyezte le.

A háromsoros latin szöveg fordítása: „Az 1517. évben, mindenszentek ünnepe előestéjén doktor Luther Márton Wittenbergben a templomok ajtajain tárta a nyilvánosság elé a maga tételeit az [egyházi] búcsúról [bűnbocsánatról].”

H. B.