Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 10 - Kínában már a kommunista párt vezető köreiben is terjed a kereszténység

Keresztutak

Kínában már a kommunista párt vezető köreiben is terjed a kereszténység

A Kínai Népköztársaságban – olvasható az ideaSpektrum című német hetilap internetes oldalán – már a kommunista párt vezető köreit is elérte a kereszténység. Egy Baodingban (Hebei tartomány) lévő pártiskolában „lelepleztek” egy bibliakört.

A China Aid Association (Kínai Segélyszervezet) híradása szerint mintegy negyven keresztény került előzetes letartóztatásba; közülük némelyeket napokon keresztül hallgattak ki, így például az iskola alelnökét, Geng Sudet, valamint a prominens pekingi jogászt, Li Baiguangot. Utóbbi vendégként vett részt a hívők által szervezett újévi ünnepségen.

Kínában erőteljesen nő a keresztények száma. A vallási ügyekkel foglalkozó állami hivatal igazgatója, Yie Xiaowen szerint számuk eléri a százharmincmilliót; körülbelül húsz százalékuk katolikus. A hír szerint legtöbbjük az állam által el nem ismert házi gyülekezetekhez tartozik, mert így akarja kivonni magát a rezsim ellenőrzése alól. Az államilag jóváhagyott protestáns „három önmozgalomnak” az eddigi hivatalos adatok szerint tizennyolcmillió tagja van.

Forrás: www.idea.de