Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 10 - Életmentő üzenet

Keresztény szemmel

Életmentő üzenet

„Az ige életet menthet.” Egy keresztény portálon olvasott cikk erre egy egészen meghökkentő példával is szolgál. A rövid hírből megtudhatjuk, hogy egy amerikai férfi, Bill Henry épp a szemetet vitte ki a házából, amikor a közelben lövöldözés tört ki. A szeméttároló mögül kilépő két férfi az ő irányába adott le lövéseket, ezek közül az egyik a kalapját súrolta, a másik a mellkasán találta el. Ezt csupán akkor vette észre, amikor kabátja jobb felső zsebéből kivette a Bibliát, és azon meglátott egy golyó ütötte lyukat. Később bevallotta, nem szokta magánál tartani a Szentírást, most is csak azért volt nála, mert vissza akarta adni a barátjának, akitől kölcsönkapta…

Nemcsak ilyen szélsőséges szituációban, hanem egyszerűbb helyzetekben is „életet menthet” az ige. Vagy legalábbis kihathat döntéseinkre, formálhatja gondolkodásunkat. Hiszen rajta keresztül nevel bennünket Isten. Amikor kétségek és kérdések között vergődünk, nem kell, hogy elveszettnek érezzük magunkat. Ő ismeri és meg is akarja mutatni a helyes utat. Napról napra segítséget nyújt számunkra, valahányszor nem tudjuk, merre tovább. Velünk van, amikor tanácstalanul állunk a másoktól érkező vagy önmagunk által kitűzött elvárásokkal szemben. Ebben a helyzetben – a felgyülemlett feladatok elvégzése előtt – sokat segíthet egy fontossági lista felállítása.

Istentől Mózes és a választott nép is kapott egy „listát” a tennivalókról, egy „lelki vezérfonalat”. Így szólt az Úr Izrael népéhez Mózesen keresztül az ígéret földjére való bevonulás előtt: „Lásd, eléd adtam ma az életet és a jót, de a halált és a rosszat is. Ezért parancsolom ma neked, hogy szeresd Istenedet, az Urat, járj az ő útjain, tartsd meg parancsolatait, rendelkezéseit és döntéseit, és akkor élni és szaporodni fogsz, mert megáld téged Istened, az Úr azon a földön, amelyre bemégy, hogy birtokba vedd. De ha elfordul a szíved, és nem engedelmeskedsz, hanem eltántorodsz, más istenek előtt borulsz le, és azokat tiszteled,kijelentem nektek már most, hogy menthetetlenül elvesztek.” (5Móz 30,15–18a)

Szeresd az Urat, járj az ő útjain, tartsd meg parancsolatait! A tanács ma is, számunkra is aktuális. Megtartásához a Szentírás minden napra tartogat valami segítséget, tanítva, bátorítva, vigasztalva olvasóit. Lehetővé téve, hogy menedékre leljünk az élet viharaiban, sőt magunk is életmentővé váljunk. Késszé és képessé arra, hogy másokat is biztos helyre vezessünk. Haza, Istenhez.

Gazdag Zsuzsanna