Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 11 - Anyák mellett nagymamák is

Egyházunk egy-két hete

Anyák mellett nagymamák is

Szeretetotthon-szentelés Gödöllőn

Egyedülálló megoldással élt a gödöllői Tessedik Sámuel Anya- és Gyermekotthon vezetője, Roszík Gábor evangélikus lelkész, amikor a fiatal anyákat és gyermekeiket befogadó otthon főépületét – kormányzati megszorító intézkedésekre reagálva – szeretetotthonná alakította. A régi-új intézmény szentelését március 11-én délután dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke végezte.

Az intézmény tizenhárom éven át anyaotthonként működött, az elmúlt évben azonban a kormányzati megszorító intézkedések következtében profilváltásra kényszerült. Bár az egyik épületben és a város szívében található családi házban negyven rászoruló anyát és gyermeket továbbra is el tudnak helyezni, emellett most már „lehetőség nyílt” arra is, hogy az idősek otthonának átkeresztelt főépületben ötven idős embert lássanak el tizenhét felújított, korszerűen felszerelt szobában.

„Ahogyan Jézust befogadta Péter Kapernaumban, úgy fogadhatja be az idős, talán ápolásra szoruló embereket a Tessedik Sámuel Evangélikus Idősek Otthona. Ez a ház is Jézus látogatta otthon lehet, hiszen ennek az ötletnek is ő a mozgatórugója” – hangzott Fabiny Tamás tolmácsolásában az igehirdetés alapigéjének (Mt 8,14) magyarázata.

Az intézmény aulájában tartott istentiszteleten – amelynek liturgiájában részt vett Mekis Ádám, az Észak-Pest Megyei Egyházmegye esperese, valamint Albert Gábor gödöllői lelkész is – a helyi zeneiskola első–második osztályos növendékeinek kamarazenekara és az intézmény fenntartójának, a Szarvas-Újtemplomi Evangélikus Egyházközségnek az énekkara szolgált. A fenntartó képviseletében Deme Zoltán, az egyházközség egykori lelkésze köszöntötte a megjelenteket.

A szentelést követő szeretetvendégség során a mintegy százötven fős gyülekezet megtekinthette az újjávarázsolt szobákat és közösségi helyiségeket.

HHO

Regionális hozzárendelés: