Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 11 - Reménysugár világtalanok számára

Keresztutak

Reménysugár világtalanok számára

Nehéz elképzelni, de egy vak ember akár még pénzbehajtó is lehet, mint ahogyan számítógépes ügyintézői munkakört is betölthet – feltéve, hogy részt vesz a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány (NGYIK) által szervezett tanfolyamon. A magyar szakemberek által kidolgozott speciális képzési módszer után már külföldön is érdeklődnek: Németországban, valamint Olaszországban a hazai tapasztalatok alapján oktatják a számítógép világára a vak embereket.

Nyugodtan mondjuk ki, egy „világtalan” ember számára lesújtó a jelenlegi helyzet: Magyarországon 44 ezer regisztrált látássérült él, köztük mintegy 62 százalékra tehető a munkaképes korúak aránya, a munkaerőpiacon azonban mégis csak nagyjából 7 százalékuk van jelen. Több világtalan egyszerűen nem talál állást. Összehasonlításul: Németországban 155 ezer vak ember él, közülük a munkaképes korúaknak azonban 28 százaléka keresőképes. Nagyjából ez tükrözi is az európai uniós átlagot. Jócskán le vagyunk tehát maradva a közösség nálunk fejlettebb tagállamaitól.

Ezen a helyzeten kíván javítani a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány által a látássérültek számára kidolgozott féléves tanfolyam, amely a számítógéppel támogatott telefonos lekérdezésre, azaz az úgynevezett call centerekben végzett ügyfélszolgálati munkakör ellátására teszi alkalmassá a hallgatókat. Acall centerek szerte a világon, így Európában is nagyon gyorsan terjednek annak köszönhetően, hogy egyre több cég tart telefonon és interneten keresztül kapcsolatot az ügyfeleivel. Magyarország sem maradt le e téren; nálunk jelenleg 14 ezer operátor dolgozik ilyen munkahelyen.

Jezsó Ákos