Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 12 - Révbe ért a Bárka

Egyházunk egy-két hete

Révbe ért a Bárka

A Magyarországi Evangélikus Ifjúsági Szövetség (Mevisz) 1988-ban azzal a céllal alakult meg, hogy részt vegyen egyházunk ifjúsági munkájának újraélesztésében, segítse a fiatalok egyházunkba, gyülekezeteinkbe való integrálódását. A szervezet különböző szakcsoportjai közül a legaktívabb a Bárka, amely a hátrányos helyzetű, sérült emberek támogatását, valamint a társadalom és az egyház közösségeibe való beilleszkedésük elősegítését tűzte ki célul. Tevékenységükben jelentős szerepet játszanak a nyári táborok. Az elmúlt szombaton fontos kikötőbe érkezett a Bárka: Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke családias istentisztelet keretében felszentelte megújult táborozóközpontjukat Kemenesmihályfán.

A legelső mozgássérülttábort 1989-ben még Borgátán tartották. Akkor már látszott, hogy nagy igény van ezeknek a megszervezésére. Így 1990-ben a megüresedett kemenesmihályfai lelkészlakásba költöztek be a mozgássérült fiatalok és segítőik. Tizenhat év után, az elmúlt évben úgy döntöttek, hogy felújítják és korszerű, akadálymentes táborhellyé alakítják át az épületet.

Az ünnepi istentiszteleten Ittzés János püspök 1Kor 5,14–17 alapján tartott igehirdetésében azt a Jézust helyezte középpontba, aki ma is elhív fiatal embereket szolgálatra. Jézus meggyőzte ezeket a fiatalokat, és figyelmüket a szeretetre éhesek felé fordította. A miénk csak válaszmozdulat a tőle jövő szeretetre – emelte ki a püspök –, mert ő előbb szeretett minket.

Györe Dániel, a Mevisz elnöke az épületet bemutatva elmondta, hogy a megüresedett parókián több mint húsz tábort szerveztek az elmúlt években. Az épületben kétszer tizenöt férőhely van, hiszen a táboroztatást úgy oldják meg, hogy egy mozgássérültre egy segítő jusson. A több mint harmincmillió forintos beruházással kiváló feltételeket teremtettek. Kialakítottak egy melegítőkonyhát, így a táborozók helyben étkezhetnek. Az épület fűthető, téliesített; terveik szerint más táborozó csoportoknak is bérbe adják majd.

Ebben az évben három tábor szervezését tervezik, így összesen kilencven fiatal pihenhet és szórakozhat itt. A beruházás költségeit egyharmad-egyharmad arányban a Mevisz, az országos egyház, valamint a németországi Gusztáv Adolf Segélyszolgálat fedezte.

Lapunknak arra a kérdésére, hogy a gyülekezet miként fogadta az őseik által lelkészlakásnak épített parókián a mozgássérültek táboroztatását, Kovács Imre lelkész – aki feleségével 1986 óta Vönöckről jár át Kemenesmihályfára – elmondta: példaértékű volt a gyülekezet tagjainak hozzáállása, hiszen egy állatorvos házaspár szerette volna bérbe venni az épületet a hozzá tartozó földrésszel. De ők lemondtak erről a bevételről, hogy valóban a rászorulók találjanak hajlékra náluk.

Menyes Gyula

Regionális hozzárendelés: Magyarországi Evangélikus Ifjúsági Szövetség (Mevisz)