Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 12 - Legyen világosság!

Keresztutak

Legyen világosság!

Ha gyermekeink nem kapnak olyan nevelést, amely kitárja előttük az európai kultúra alapjának számító keresztény tanítás alapjait, ha nem igazodnak el a Biblia könyveiben, akkor ne csodálkozzunk azon, hogy idővel minálunk is azt fogják gondolni, hogy a Hegyi beszédet valamelyik politikus, esetleg egy nagyszájú környezetvédő tartotta.

Még mielőtt bárki is megmosolyogná ezt a kijelentést, ki kell, hogy ábrándítsam – közel sem fikcióról van szó: az Egyesült Államok lakosságának egy része ezt válaszolta a Bostoni Egyetem szakemberei által kidolgozott teszt egyik kérdésére. Legalábbis a „Vallási műveltség, avagy amit az amerikaiaknak tudniuk kellene, de nem tudnak” címmel nyomtatásban is megjelent dokumentum tanúsága szerint.

A frissen elkészült felmérés az Amerikai Egyesült Államok lakosságának vallási műveltségét kutatta. Az eredmény megdöbbentő: minden tizedik amerikai meg van győződve arról, hogy Noé felesége Jeanne d’ Arc, az orléans-i szűz volt, minden második amerikai pedig egyetlen evangéliumot sem tudott megnevezni. Kiderül továbbá a tanulmányból: az Egyesült Államok népességének majdnem fele úgy gondolja, hogy a Teremtő szavait – „Legyen világosság!” – Thomas Edison, a villanykörte feltalálója mondta. De az is kitűnik a dokumentumból, hogy az amerikaiaknak kevesebb mint a fele tudja, hogy a Teremtés könyve a Biblia első fejezete, és csak harmaduk van tisztában azzal, hogy a Hegyi beszéd Jézus szájából hangzott el. Ráadásul az amerikai felnőttek háromnegyede meg van győződve arról, hogy a „Segíts magadon, és az Isten is megsegít” mondás a Bibliában olvasható.

Lehet azt mondani, hogy mindez az amerikaiak baja, a felmérés az ottani műveletlenséget tükrözi. De nálunk különb-e a helyzet? Milyen, a vallási műveltség körébe tartozó elemek vannak az iskolai tantervekben? Ha Magyarországon tennének fel az említettekhez hasonlóan ravasz, sőt mondjuk ki, nyíltan beugrató tesztkérdéseket, milyen válaszok születnének?

Bizony, legyen világosság – de minden fejben!

Jezsó Ákos