Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 12 - Az első ateista amerikai politikus?

Keresztutak

Az első ateista amerikai politikus?

Pete Stark kaliforniai demokrata képviselő az első a washingtoni kongresszus tagjai közül – egyben a legmagasabb választott amerikai tisztviselő –, aki kijelentette, hogy nem hisz Istenben – írta a Los Angeles Times című lap múlt kedden.

„Világi csoportok” máris üdvözölték, hogy a képviselő nagy nyilvánosság előtt beismerte, nem hisz semmiféle mindenható létezésében. Az Amerikai Emberbaráti Szövetség nevű csoport újsághirdetésben kíván gratulálni a képviselőnek bátor kiállásáért, megjegyezve, hogy az USA-ban kevés olyan ismert személyiség van, aki vállalja ateizmusát.

Fred Edwords, a szövetség szóvivője szerint a nem istenhívő amerikaiak gyakran részesülnek hátrányos megkülönböztetésben. A szóvivő rámutatott: az Amerikai Egyesült Államok története során az ateista politikusokat általában nem választják meg közhivatalokba, vagy ha e világi nézeteiknek nyilvánosan hangot adnak, lemondhatnak újraválasztásukról. Az Amerikai Emberbaráti Szövetség azt tekinti feladatának, hogy elfogadtassa a közvéleménnyel: az Istenben nem hívő ember ugyanolyan mértékben amerikai, mint hívő társa.

A USA Today/Gallup múlt havi felmérése szerint az amerikaiak kilencvenöt százaléka szavazna egy felkészült katolikus elnökjelöltre, kilencvenkét százalék adná voksát egy zsidó jelöltre, hetvenkét százalék egy mormonra. A megkérdezettek negyvenöt százaléka nyilatkozott úgy, hogy egy különben alkalmas ateista jelöltet is támogatna.

MTI