Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 12 - Fűzfatemplom

Szószóró

Fűzfatemplom

Izgalmas építőtábor fiataloknak húsvét előtt vagy után Bajorországban

Két héttel ezelőtt vitairat formájában számoltam be a bajor evangélikus ifjúsági vezetők konferenciájáról, most pedig néhány konkrét együttműködési lehetőségről szeretnék szólni.

Fűzfatemplom építésére készülnek bajor testvéreink, és szeretettel várnak magyar fiatalokat is az építőtáborba. A konferencián a templom makettjét és már meglévő fűzfatemplomok fényképeit láthattam, és beleszerettem az ötletbe. Képzeljék el, hogy a fiatalok elültetnek több köteg fűzfavesszőt, mégpedig úgy, hogy a kötegekbe vasat fűznek, hogy a vesszők boltíves formában álljanak. Ezek aztán gyökeret eresztenek, és az idők során szabályosan kinő a templom, amely a természettel együtt él és változik. Tavasszal gyöngéden rügyeznek a vesszők, nyárra dús zöld koronába öltözik a templom, őszre visszahúzódóak lesznek a fűzfaágak, télen pedig világos kontúrt rajzol a természet a templomnak…

A fűzfatemplom spirituális hely, ahol a fiatalok valóban megtapasztalhatják, hogy milyen a természettel és egymással békességben élni, gyönyörködve a négy évszak változásaiban, megélve Isten jelenlétét és formáló erejét. Ennek a csodálatos álomnak a megvalósításához bajor testvéreink szeretettel várnak magyar fiatalokat (április 1. és 6., illetve 9. és 14. között; a meghívottak minden költségét fedezik!).

A konferencián kiderült számomra, hogy barátaink rendkívül nyitottak az együttműködésre, közös táborok, Duna menti biciklitúrák szervezésére, beszélgetésre, kölcsönös tanulásra. Sokan szeretnének partnerkapcsolatot kiépíteni magyar gyülekezetekkel. Ökumenikus tanulmányhetet szerveznek ifjúsági munkával foglalkozó felnőtteknek; kiemelten vidéki fiatalokkal foglalkozó európai konferenciára invitálnak, illetve újfent megrendezik a flossenbürgi holokauszt-emlékkonferenciával egybekötött nemzetközi ifjúsági találkozót.

A labda most nálunk van; mi döntjük el, hogy élünk-e ezekkel a lehetőségekkel. A közeljövőben több konferenciára és rendezvényre is a fentihez hasonló feltételekkel várnak magyar fiatalokat. Aki kedvet kapott, gyorsan jelentkezzen nálam: 20/770-3057.

Frenyó Anna ifjúsági referens