Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 12 - Kérdőjelek

Élő víz

Kérdőjelek

Más a hit, és más a rajongás. A hívő a reális világban él – a rajongó mindig csodát képzel el, álmodozik. Hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni – de a rajongás hamis dolog. Nincs rá szükség. – A rajongó azt képzeli, hogy ő mindent ért. A hívő alázattal vallja, hogy a hit útján vannak kérdőjelek. Van olyan, hogy csalódunk másokban, a sorsban, sok mindenben – főleg önmagunkban. Vannak tehát kérdőjelek; most ezekről írok.

A keresztény ember tudja, tapasztalja: nemcsak hogy vannak, de kellenek is ezek a kérdőjelek! Kell a kérdőjel! Hogy miért?

Mert mindig újra és újra emlékeztet bennünket arra, hogy itt élünk, ebben a mulandó életben. A Biblia sok kérdésre válaszol, de valójában csak azt mondja meg, amire szükségünk van. Mert Jézus így tart bennünket alázatban. A hamis biztonság kevéllyé tesz. És ez nagy baj, mert Isten a kevélyeknek ellene áll. Mert Isten gondolatai nem a mi gondolataink (lásd Ézs 55,8). Az ige szétválasztja az emberi és isteni gondolatokat (lásd Zsid 4,12). Isten mást, újat akar. Ez nekünk nem mindig tetszik. – Jézus így dorgálja Pétert: „Távozz tőlem…, mert nem az Isten szerint gondolkozol, hanem az emberek szerint.” (Mt 16,23)

A kérdőjel erősíti a benső embert, vagyis a hitet. Pál 2Kor 4,16 versében beszél a külső ember megromlásáról. Mi is ez? Betegség, öregség, anyagi gondok… Mindez kiábrándító. Keserves lecke. Jönnek a nemszeretem napok; édes után a keserű. A bajban a család, a barátok – ha nem is hagynak el, de – nem tudnak segíteni. A pénz sem tudja a testi erőt, a tökéletes látást, járást – és így tovább – visszaadni. Pál azonban hozzáteszi: a belső ember napról napra újul. Hasonlót olvasunk Ézs 40,31-ben: „…akik az Úrban bíznak, erejük megújul…” – A testi hanyatlásban kétszeres hittel tudunk Jézushoz menekülni, belé kapaszkodni. A világ „leírja” a megfáradt embert, de Jézus éppen a megfáradtakat hívja és erősíti. Legyünk bár betegek és öregek, ő békességet és csendes szívet ad.

Kell a kérdőjel, mert nekünk Isten jóságát kell megtapasztalnunk, nem pedig azt, hogy minden kívánságunk teljesül. Isten tudja, mire van szükségünk, és meg is adja.

Vannak fájó kérdőjelek, de mi fájó dolgainkat is Jézus elé vihetjük! Ezt tették Lázár testvérei is, amikor azt mondták Jézusnak: „Uram, íme, akit szeretsz, beteg.” (Jn 11,3) Mi van e mondat mögött? Fájdalom, megütközés, talán csalódás, de hit is. Nagy a feszültség – de a hit erősebb.

Végül: hasznosak a kérdőjelek, mert növelik a mennyei haza utáni honvágyat. Ott majd megszűnnek a kérdőjelek, és nem tükör által homályosan fogunk látni – hanem színről színre (1Kor 13,12).

Gáncs Aladár