Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 12 - A győr-nádorvárosi evangélikus templom

Kultúrkörök

istentisztelet-közvetítés a televízióban

A győr-nádorvárosi evangélikus templom

Győrött nagyon hosszú ideig csak egy templom szolgálta az evangélikus hívek lelkigondozását. 1784-ben, II. József türelmi rendelete után kezdték építeni, és 1785-ben szentelték fel. E műemlék templom torony nélkül épült. Az 1930-as évek közepén az egyházközség vezetői foglalkoztak a torony utólagos megépítésének gondolatával, de a várhatóan magas építési költség miatt inkább egy új istenháza építésébe fogtak. Így készült el Nádorvárosban az új templom.

A terveket Sándy Gyula egyetemi tanár készítette el, a kivitelezés igényes munkája pedig Káldy Barna építési vállalkozó érdeme. A templom dr. Winkler Gábor Ybl-díjas építész szerint a magyar népies szecesszió kiemelkedő hazai emléke.

A templom építése 1940 őszén kezdődött, és 1944-ben készült el építészetileg. Ekkor a falak még csak vakolva voltak, a padozat is beton volt, de a háborús események miatt mégis felszentelték. Első lelkésze Ittzés Mihály volt. A templombelsőt fokozatosan, az anyagi lehetőségek függvényében rendezték be. Először a nyolc lábon álló oltár, majd a szószék és a papi pad készült el, míg a padok csak 1960-ban kerültek a helyükre.

A vörös márványból készült keresztelőmedence Borsos Miklós alkotása. A medencét a négy evangélista alakja tartja oszlopként. Külön érdekessége, hogy az alkotó az evangélisták fejét a kor nagy művészeiről mintázta: Máté evangélistának Kodály Zoltán, Márknak Barcsay Jenő, Lukácsnak Egry József, Jánosnak pedig a művész maga volt a modellje. A medence fedele vörösrézből készült, szintén Borsos Miklós alkotása. Ő készítette az Angyali híradás című hatalmas réz domborművet is.

Az oltárt díszítő feszület és a hat, kovácsoltvasból készült gyertyatartó a híres győri szobrászművész, Schima Bandi alkotása. Egy részük 1940-ben készült, s megjárta a milánói egyházművészeti kiállítást is.

A templom orgonája a pécsi Angster-gyárban készült; az 531 kilogrammos harangot Gombos Lajos harangöntőmester készítette Őrbottyánban 1997-ben.

Regionális hozzárendelés: