Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 12 - Újabb nézet „Jézus sírjáról”

e-világ

Újabb nézet „Jézus sírjáról”

Élesen cáfolta a Jézus elveszett sírja című dokumentumfilm állításait Stephen Pfann írásszakértő, azt állítva, hogy a kérdéses síron található felirat korántsem a bibliai vagy egyházi hagyományban szereplő személyt jelöl.

A jeruzsálemi Szentföld Egyetemen dolgozó szakértő ugyan szerepelt a filmben, de a minap az egyetem honlapján egy részletes elemzést tett közzé, amelyben kifejti, hogy a film két készítője, James Cameron Oscar-díjas rendező és Simcha Jacobovici meghamisítja a tényeket, mivel az ominózus síron lévő felirat két részből áll, és két különböző ember keze munkája. A felirat jelentése pedig: „Mariame és Mara”, szemben a filmkészítők olvasatával, amely szerint a „Mariamene e Mara” azt jelenti: „Mária, a tanító” vagy „Mária, a mester”, s ez – a többek szerint – utalás Mária Magdolnára.

Pfann tüzetes elemzés után kijelentette: azért két név olvasható az úgynevezett csontládán, mert az egyik nő elhantolása után nyilván egy másik nőt helyeztek oda, és az ő nevét is feltüntették, ám egyik név sem bibliai vagy egyházi. Jacobovici azonban továbbra is amellett kardoskodik, hogy a filmbéli olvasat nem légből kapott, mivel korábbi kutatók is így értelmezték. Jacobovici szerint a vak is láthatja, hogy a felirat egyetlen ember keze munkája.

Noha számos tudós tette nevetség tárgyává a dokumentumfilmet, több mint négymillióan látták, amikor a Discovery Channelen március 4-én bemutatták. Ráadásul a filmhez kapcsolódó könyv Jézus családi sírja címmel a New York Times sikerlistáján a nem fikciós bestsellerek között a hatodik helyre ugrott.

A film és a könyv fő mondanivalója, hogy a Dél-Jeruzsálemben 1980-ban megtalált sír, pontosabban csonttartó kőláda Jézus maradványait őrzi, ezenkívül Mária Magdaléna maradványai is ebben a kőládában találhatók, mivel a filmkészítők szerint Jézus és Mária Magdaléna házasok voltak, és gyermekük is született, akinek a kőládáját szintén azonosították a rajta olvasható felirat alapján, amely így szól: „Juda, Jézus fia”.

Jacobovici egyelőre keményen állja a kritikákat, és azt mondja, a szakemberek monopolizálták tudásukat, s ha valaki demokratizálni akarja ezt a tudást, egyesek dührohamot kapnak.

MTI