Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 14 - Az Úr érkezése

Kultúrkörök

Az Úr érkezése

Ökumenikus szavalóverseny – határok nélkül

Dr. Bánszki István, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium nyugalmazott vezetője tizennégy évvel ezelőtt egy nemes versengést hívott életre. A fennállásának kétszázadik évfordulóját ünneplő intézmény jubileumi tanévében meghirdetett országos ökumenikus szavalóverseny azonban nem csak hagyománya miatt bírt jelentőséggel. Idén a verseny „határtalanná” vált – március két utolsó napján magyarországi és határainkon kívül rekedt fiatalok együtt élhették át a költészet varázsát.

Az Úr érkezése elnevezésű ökumenikus szavalóversenyre idén is két költeménnyel nevezhettek az egyházi fenntartású középiskolák, illetőleg diákjaik. A szervezők ezúttal Nyíregyháza tudós költőjének, Vietorisz Józsefnek (1868–1954) a versei közül jelöltek ki nyolcat. Ezekből mindenképp választaniuk kellett a versenyzőknek, másodikként pedig egy reformkori költő szabadon választott versét tolmácsolhatták.

Az elődöntőt követően szokatlan döntést hozott a háromfős zsűri: egy részletes, személyre szabott értékelés után – két, egyéb okok miatt távozni kényszerült induló kivételével – a másnapi döntőbe juttatta az összes versmondót, szám szerint tizenhetet. Különleges élmény volt hallani és látni, hogy a szombat délelőtti döntőn milyen ügyesen kamatoztatták az elhangzott tanácsokat a fiatalok, miként hozták ki magukból a legjobbat. Antal Attila, a Nyíregyházi Főiskola Irodalom Tanszékének docense, Krug Ferenc, az Evangélikus Pedagógiai Központ szakértője és T. Pintér Károly zsűrielnök, az Evangélikus Élet főszerkesztője fontosnak tartotta azt is, hogy a versenyzők maguk is értékeljék egymás teljesítményét. (Talán nem is olyan meglepő módon a zsűri és a versenyzők által felállított sorrend – mint utóbb kiderült – csaknem teljesen egybeesett.)

A szavalóverseny idei győztese Győri Boglárka, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) és Kollégium tanulója lett, de sokat elárul a versenyzők közel azonos tehetségéről és jó felkészültségéről, hogy a zsűri a második díjat két, a harmadik díjat pedig három fiatal között osztotta meg. Ők a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének ajándékaként valamennyien egy-egy Reményik Sándor-kötetet is magukkal vihettek. (Az idei verseny díjazottjainak és különdíjasainak teljes listája a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium honlapján, a www.eklg.hu címen olvasható.)

A közönségdíjat a gyulai Karácsonyi János Katolikus Gimnázium tanulója, Kiss Enikő vehette át, aki versválasztásával nemcsak előadói tehetségéről, de hitéről is bizonyságot tett.

Kecskemétiné Szilvási Zsuzsanna

Regionális hozzárendelés: Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium