Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 14 - Fecseg a felszín

Élő víz

Fecseg a felszín

Korunk jellegzetesen a rohanó, felszínes emberek kora. Jól mondja József Attila: „…fecseg a felszín…” Nem tud verset olvasni, nem tud festményt nézni, komolyzenét hallgatni. De kerüli a komoly kérdéseket is. Nem szívesen beszél az élet értelméről, a halálról és így tovább. Magát a gondolkozást is kerüli.

„Ne filózzál!” – intik le azt, aki bármilyen komoly témát vesz elő. „Isten, Biblia, bűn, kegyelem, örök élet? Ugyan már, ne lelkizzünk!”

Szerencsére a Biblia nem divatfüggő és nem is korszellemfüggő. Jézus a nagy halfogás történetében azt mondja Péternek: „Evezz a mélyre…” (Lk 5,4) Esetünkben ez azt is jelenti, hogy ne maradjunk a felszínen, vagyis menjünk tovább, nézzünk a szavak mélyére is. Most a következő szót vesszük elő: „imádom”.

Sok mindenre rámondjuk: imádom a hamburgert, a Balatont, a sült krumplit, imádom a dzsesszt, imádom a kutyámat, imádom az unokámat… A felszínes ember semmit nem vesz komolyan. „Imádom.” Lehet, hogy azért is mondjuk annyiszor, mert a „szeretem” szó már üres, súlytalan, kevés.

A Biblia világosan kimondja: csak Istent szabad imádnunk. A keresztény ember pedig nem beszélhet akármit és akárhogyan. Nagyon olcsó és üres szó lesz, hogy „imádom”, ha bárkire és bármire rámondjuk. A hit más mérték alá helyezi életünket.

Mindig Isten véleménye a döntő. 1Móz 6,11-ben ezt olvassuk: „A föld pedig mind romlottabb lett az Isten előtt…” Tehát nem az emberek, hanem Isten előtt. És ezért jött az özönvíz… Dávid házasságtörése után így vallja be bűnét: „Egyedül ellened vétkeztem, azt tettem, amit rossznak látsz.” (Zsolt 51,6a)

Milyen a te mércéd? Gondolsz-e arra, hogy mi Isten véleménye rólad?

„…fecseg a felszín, hallgat a mély.” Isten is ezt a csendet és hallgatást várja tőlünk. Akkor tud beszélni hozzánk. Így kell olvasnunk naponta a Bibliát és hallgatnunk vasárnaponként a prédikációt. Legyen bennünk csend, némuljon el a mentegetőzés és a vádaskodás. Szűnjön meg az óember lármája, amely csak zavar, ha Isten szólni akar. A 46. zsoltár 11. verse azt mondja: „Csendesedjetek el, és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten!”

Gáncs Aladár