Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 15 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Mindenható Isten! Új élet Teremtője! Kérünk téged: add, hogy akik megülhettük húsvét ünnepét, ajándékodként annak áldásait is megőrizhessük életünkben!

Megújult életért kiált hozzád egyházad. Szolgálatunk sokszor terméketlen, gyülekezeteinkből és életünkből nem sugárzik az evangélium vonzereje, szavunk gyakran hűvösen semleges, odaszánásunk pedig közönnyé változott. Az egymás iránti szeretetből és gondoskodásból nem lesz láthatóvá rajtunk Krisztus szeretete és gondoskodása. Bűnbánattal valljuk meg neked: nem vagyunk méltók arra, hogy hajlékodba jöjjünk, és egyházadnak neveztessünk – de bízunk a Feltámadott életújító hatalmában. Kérünk téged, szabadíts meg minket múltunk sok bűnétől, tanítványi alkalmatlanságunk terhétől, mulasztásaink és megkeményedésünk következményeitől! Áldd meg népedet, az igehirdetőket és szolgálattevőket megújuló erővel!

Megújult élet után kiáltanak mindennapjaink. Kisebb-nagyobb közösségeink a pusztulás és pusztítás erői alatt nyögnek. Hozzád fordulunk a családokért, gyermekekért és szülőkért, otthonokért és együtt élő nemzedékekért: segíts békességre és egymást óvó, támogató szeretetre jutnunk. Hozzád fordulunk az iskolákért, hitoktatókért és pedagógusokért, a gyermekekért és fiatalokért a bölcsődétől az egyetemig: adj erőt a felelős és alkotó életre való közös felkészüléshez. Eléd visszük hazánk, nemzetünk sorsát – vess gátat a kicsinyes önzésnek, a hatalmaskodásnak, a hazug szó hatalmának, és taníts bennünket összetartozó emberségre. Könyörgünk, hogy a televízió és a rádió, az internet és az újságok ne a halál kultúrájának, hanem az élet kibontakoztatásának a szolgálatában álljanak!

Megújulásért kiáltunk hozzád a megfásult világból. Segítsd meg a háborútól szenvedőket, az üldözötteket, a különböző ideológiák haláltáboraiban sínylődőket! Különösen is kezedbe ajánljuk hitükért üldözött testvéreinket. Légy a betegekkel és ápolóikkal, segítségedet kérjük orvosainknak és ápolóinknak az értünk és ellátásunkért folytatott küzdelméhez! Légy az elesettekkel, a magányosokkal, a megélhetés esélyétől eltaszítottakkal, szenvedélyek rabjaival – reménytelen helyzetünkből adj nekünk kiutat! Gyászainkban és félelmeinkben te légy velünk a feltámadás és az elmúlhatatlan élet reménységével!

Áldj meg minden becsületes munkát, és tégy hatástalanná minden ártó és romboló szándékot! Áldd meg a teremtett világ megújulását, és tégy abban felelős munkássá bennünket is! Te áldd meg fáradozásunkat, és növeld bennünk a hit, a reménység és a szeretet erejét!

Hallgass meg minket feltámadott Urunkért, aki legyőzte a halált, a bűnt és annak minden hatalmát. Ámen.