Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 15 - Magyar művészek – magyar művészet Erdélyben

Kultúrkörök

Magyar művészek – magyar művészet Erdélyben

Kiállítás a Vármegye Galériában

Az Erdély Művészetéért Alapítvány támogatásával rendezett tárlat ismét olyan elgondolkoztató kiállításra várja a művészet barátait, amely méltó Szabó Dezső mottóként is elfogadható szavaihoz: „Minden magyar felelős minden magyarért.”

Erdély, Székelyföld már több kiállítást maguk mögött tudó vagy először bemutatkozó művészei beszélő festményeikkel, rajzaikkal, a havasok elmaradhatatlan üzenetével szülőföldjük tájait, közös múltunk féltve őrzött hagyományait és értékeit, a valóságot tárják elénk. Huszonöt kiállító művész! A máramarosszigeti Maszelka Jánostól a korondi Pál Lajosig, a csíkszeredai Xantus Gézáig, Botár Lászlóig, a tasnádi Petkes Józsefig, a gyergyóditrói Gaál Andrásig – most jelent meg hetven rajzot tartalmazó, szép albuma – sok kedves ismerős alkotásában gyönyörködhetünk. Marosvásárhelyről (ábécérendben) Balázs Imre, Fekete Zsolt, Incze István Botond, Miholcsa József, Maroshévízről Dudás Gyula, Kolozsvárról Árkossy István, Botár Edit, Nagyváradról Miklóssy Gábor, Aradról Balla József, Temesvárról Kazinczy Gábor műveit láthatjuk. Kedves üdülőhelyemről, Gyergyóalfaluból Marton Árpád mutatja be műveit, Gyimesközéplokról Antal Imre, Lőrincfalváról Bálint Károly, Ercséről Nagy Ödön; a magasból néz ránk a sepsiszentgyörgyi Molnár Zoltán munkája. Közelében van az alsócsernátoni Székely Géza, illetve Paulovics László szatmárnémeti művész egy-egy műve. Minden alkotás külön méltatást érdemelne témájukat, a gondolatok megjelenítését, a kitárulkozást, a szívvel, szeretettel végzett alkotói munkát tekintve, de sajnos csak a nevek és a szülőhely említésére – utóbbi gyakran egyben az otthon is – van lehetőségem.

A kiállítás március 20-i megnyitójának ünnepélyességét emelték Rogán Antal szavai; gondolom, sokan megemlegetik majd Budapest V. kerülete – Belváros-Lipótváros – polgármesterének rövid, de tartalmas megnyitóbeszédét. Követendő példa volt ugyanis arra, hogy miként lehet egy kiállításmegnyitót nagy figyelemmel kísért, elgondolkoztató, élvezetes előadássá tenni az alkotók és a hallgatók, nézők számára egyaránt, összekapcsolva a kultúrát a történelemmel – például a múltbeli és a jelenkori márciusi események történéseivel.

A közreműködő Kobzos Kiss Tamás Magyar Örökség díjas előadóművész jól választott ének-zene számai kitűnően illeszkedtek a festmények teremtette hangulathoz. Szép este volt.

Schelken Pálma