Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 16 - A lelki építkezés ideje

Egyházunk egy-két hete

A lelki építkezés ideje

Hokker Zsolt másodlelkész beiktatása Óbudán

Az óbudai gyülekezetben a második világháború óta mindmáig tartottak az épületfelújítási munkálatok – templomuk ugyanis súlyosan megrongálódott egy bombatalálat következtében. A tatarozások befejeztével most a lelki építkezés ideje érkezett el. Ennek jegyében az egyházközség presbitériuma úgy döntött, hogy másodlelkésznek hívja meg Hokker Zsoltot. A több mint három éve Óbudán – első szolgálati helyén – beosztott lelkészként szolgáló fiatalembert Bence Imre, a Budai Egyházmegye esperese iktatta be hivatalába Bálintné Varsányi Vilma helyi lelkipásztor liturgiai segédletével április 14-én. Az ünnepi istentisztelet igehirdetőjének dr. Fabiny Tamást, az Északi Egyházkerület püspökét hívták meg.

Fabiny Tamás Mt 8,14–17 alapján tartott igehirdetésében egy olyan történetet helyezett a középpontba, amelyben Jézus követi tanítványát annak otthonába, és nemcsak meglátogatja, de meg is gyógyítja azokat, akiknek gyógyulásra van szükségük. A püspök Jézus példája nyomán azt kívánta a szolgálatát Óbudán kezdő és ott is folytató Hokker Zsolt lelkésznek, hogy sok lakásba tudjon ellátogatni, és legyen képes őket Jézus látogatta otthonokká varázsolni – azáltal, hogy az örömhírt hozó Jézus gyógyító szavait, az evangélium örömüzenetét szólaltatja meg. Fabiny Tamás kiemelte, hogy a közvetlen, személyes emberi megszólításra, a „gyógyító érintésekre”, a kapcsolatok építésére különösen nagy szükség van ebben a világban, amelyben egymáshoz eredetileg közel álló emberek és közösségek egyre inkább eltávolodnak egymástól.

Az 1Jn 4,7–16 alapján tartott „szószékfoglaló” prédikációjában Hokker Zsolt hangsúlyozta, hogy a felolvasott igeszakaszban tizenkilencszer fordul elő a szeretet szó. Ennek a szónak az átélt tartalma tartja mozgásban az egész világot, és az isteni szeretet alapozza meg a gyülekezet egész szeretetkultúráját, mert ez az, amiből melegség, élet és örök élet árad. „Az Isten szeretet.” Annak a szeretetnek, amellyel mi, emberek szeretjük egymást, az isteni szeretet megtapasztalásából kell táplálkoznia. Nem a lelkész személye építi fel a gyülekezetet, hanem az, ha a közösség tagjai megtapasztalják Isten bűnbocsátó szeretetét – amely a húsvéti örömhírben fejeződik ki a legteljesebben –, és továbbsugározzák a világban.

Az istentisztelet utáni ünnepi közgyűlést Győrfi Károly, az Óbudai Evangélikus Egyházközség felügyelője nyitotta meg. Fabiny Tamás püspök és Bence Imre esperes köszöntő szavait követően Hokker Zsolt küldő gyülekezetének a nevében Koczor György pápai lelkész osztotta meg gondolatait az ünneplő közösséggel, majd Bálintné Varsányi Vilma adott hangot afeletti örömének, hogy a hatodéves kora óta Óbudán szolgáló Zsolttal harmonikus és gyümölcsöző munkakapcsolatban végzik a hivatásukat. Az óbudai evangélikusok ünnepe a gyülekezeti teremben szeretetvendégség keretében tartott állófogadással ért véget.

Petri Gábor

Regionális hozzárendelés: Óbudai Evangélikus Egyházközség