Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 16 - Fesztiváligazgatói vélemény

Kultúrkörök

Fesztiváligazgatói vélemény

Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése, illetve a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál igazgatója:

– Az egyházi könyvkiadás hosszú éveken keresztül elszakadt az általános könyvpiactól. A rendszerváltás után a leglátványosabban talán a katolikus és a református egyház újította meg a könyvkiadását. Amióta kiléptek saját intézményeik és parókiáik keretei közül, ahol egy kicsit zártabb terjesztés volt, azóta a legtisztább piaci versenyben állnak helyt az egyházi kiadók. Itteni megjelenésük a piaci jelenlétük szerves része.

A nem csupán liturgikus és vallásos könyveket közreadó, hanem a keresztény világnézet szépirodalmi és tudományos vetületét is megjelentető könyvkiadás még látványosabb lett azzal, hogy most már vannak egyházi kezdeményezésű könyvhetek, mégpedig nagyon komolyak, amelyekre tudatosan készülnek a kiadók.

Amit ezen a területen az elmúlt évben az egyházak által tulajdonolt, de piaci szereplőként működő kiadók végeztek, elismerésre méltó, és mi örülünk, hogy bizalmat szavaznak nekünk, és eljönnek egy ilyen széles körű könyves rendezvényre, mint a könyvfesztivál.