Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 17 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Szerető mennyei Atyánk! Hisszük és tudjuk, hogy te jól ismered örömeinket és bánatainkat. Tudod a szívünk szándékát már azelőtt, hogy a szó elhagyná a szánkat. Mi most mégis szeretnénk kimondani előtted mindazt, amiért hálásak vagyunk, és azt is, ami terheli a lelkünket. Kérünk, Atyánk, hallgass meg minket!

Köszönjük jóságodat és szeretetedet, amelyet megmutattál és ma is megmutatsz nekünk a te Fiad által. Köszönjük éltető és gyógyító igédet, amellyel életünket vissza akarod téríteni magadhoz. Nem vagyunk méltók erre a nagy jóságra és szeretetre, hiszen sokszor olyan nagyon földhözragadtan élünk és mozgunk. Észre sem vesszük, mennyire eltérünk a nekünk kijelölt úttól, és belebonyolódunk a földi élet fölösleges és értéktelen folyamataiba.

Bizony sok a hibánk, amely elválaszt tőled, ezért kérünk, hogy szentelj meg minket újra és újra, folyamatosan állj mellettünk, és fogjad a kezünket. Terád tekintve és a te szeretetedből táplálkozva kaphassunk erőt és bátorságot ahhoz, hogy szeressünk a minket körülvevő önzés és gyűlölködés közepette, és megbocsássunk a mindent átható harag és önfejűség ellenére is. Emlékeztess minket szüntelenül, hogy elsősorban a te gyermekeid vagyunk, és csak másodsorban családanyák, apák, gyermekek, dolgozók vagy diákok, vezetők vagy vezetettek.

Köszönjük neked a rendet, amely ebben a világban működik. Köszönjük, hogy nem káoszban és mindent átfogó háborúban kell élnünk ebben az országban. Kérünk, hogy adj bölcs belátást, önzetlen szeretetet és tehetséget országunk és a világ vezetőinek, hogy munkájukkal és döntéseikkel jól szolgálhassák a rájuk bízottakat. Nekünk pedig adj reményt és kitartást akkor is, amikor megkeseredünk, vagy igazságtalanságokat kell elszenvednünk.

Könyörgünk egyházunkért is, és kérünk, hogy segíts megtalálnunk a megújulás útját. Bocsáss meg, hogy sokszor nem tudunk hitelesen képviselni téged, és nem merünk evangéliumod szószólói lenni mások előtt. Erősíts meg minket Szentlelkeddel: adj nekünk hitet, bátorságot és éleslátást, hogy le tudjuk rázni a fölösleges sallangokat, és a tőled kapott szeretet kerüljön a gyülekezeti és a saját életünk középpontjába is. Urunk, újítsd meg egyházadat, és kezdd el rajtam! Ámen.