Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 17 - Az evangélikusok támogatására szólítanak fel az olasz katolikus egyház bírálói

Keresztutak

Az evangélikusok támogatására szólítanak fel az olasz katolikus egyház bírálói

A „klerikális offenzívába és az állam passzivitásába” belefáradt világi értelmiségiek és egyházi kontesztátorok felszólították az olasz állampolgárokat, hogy a jótékony célokra szánt adószázalékukat a katolikus egyház helyett a valdens evangélikus egyháznak adják.

Az erről szóló két felhívást a MicroMega című világi folyóirat internetes portálján helyezték el múlt csütörtökön, miközben a valdens egyház is megindította idei, „nyolc ezrelék” elnevezésű kampányát. Az olasz törvények értelmében az állampolgárok ennyit adhatnak adóikból karitatív célokra az államnak vagy valamelyik egyháznak. Az olasz pénzügyminisztérium adatai szerint 2006-ban 220 ezren adták 8 ezreléküket a valdenseknek, holott csak mintegy 13 ezer főt számlál a kicsiny protestáns egyház.

A „laikusok” felhívását olyan hírességek írták alá, mint Dario Fo Nobel-díjas író és felesége, Franca Rame színésznő, Umberto Eco író, Paolo Flores d’Arcais filozófus, egykori 1968-as diákvezér, illetve Michele Santoro, Ferzan Özpetek, Mario Monicelli és Bernardo Bertolucci filmrendezők. A felhívás valamennyi demokratát a valdens egyház támogatására szólítja fel, mert a közösség „mindig megvédte az egyéni szabadságjogokat”. Az egyházi személyek azzal vádolják a katolikus klérust, hogy „egyre inkább arra használja fel hatalmát és befolyását, hogy beleszóljon az állam politikájába”.

MTI