Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 17 - Halálra kínzott vértanúk

Keresztutak

Halálra kínzott vértanúk

Egy fanatikus kisebbség őrült tettének nevezte Tarcisio Bertone olasz bíboros, vatikáni államtitkár (kormányfő) három keresztény törökországi meggyilkolását.

„A kereszténységnek sajnos még napjainkban is vannak vértanúi” – mondta, majd hangsúlyozta: nem szabad megengedni, hogy ez a bűntett veszélybe sodorja a pápa múlt decemberben tett törökországi látogatásának eredményeit, azt a közeledést, amely az egyházfő vizitje nyomán történt a kereszténység és a török nép között.

Karl Lehmann bíboros, a Német Katolikus Püspöki Konferencia elnöke felszólította a török hatóságokat, hogy védjék meg az ország vallási kisebbségeit. A barbár merénylet újabb okot ad a viszonylag kisszámú törökországi keresztény sorsával kapcsolatos súlyos aggodalomra – hangoztatta. A főpap kijelentette: a vallásszabadság azt is jelenti, hogy békés eszközökkel bárki terjesztheti hitét, és a török kormánynak kötelessége szavatolni e jog gyakorlását.

A tettesek – szélsőséges iszlamista, nacionalista török fiatalok – minden jel szerint azért kínozták meg barbárul, majd gyilkolták meg múlt szerdán az ország délkeleti részén fekvő Malatya városban a Zirve elnevezésű keresztény kiadó két, keresztény hitre tért török, illetve egy német munkatársát, mert a kiadó Bibliák, zsoltároskönyvek és feszületek árusításával is foglalkozott, és ezt a gyilkosok a kereszténység erőszakos terjesztéseként fogták fel.

MTI