Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 17 - Időutazás hat húron

Kultúrkörök

Időutazás hat húron

Kedvelt melódiák és igazi gyöngyszemek a középkortól napjainkig: ezt kínálja a zenebarátoknak Szabó Csaba. A huszonéves gitárművész tucatnyi templomban és művelődési házban koncertezik a következő hetekben. A minőséget eddigi díjai – köztük a közelmúltban az olaszországi Paganini gitárfesztiválon nyert elismerése – garantálják.

Szabó Csaba Orosházáról indult, majd Szeged és Budapest érintésével meg sem állt a bécsi művészeti akadémiáig. A neves professzor, Walter Würdinger, majd Brigitte Zaczek tanítványaként kitüntetéssel szerezte diplomáit a császárvárosban. Játékával megismerkedhetett már nemcsak a magyar, hanem az osztrák, német, dán és olasz közönség is. Mielőtt ismét európai turnéra indulna, hazai városok templomaiban, művelődési házaiban lép fel. A kérdésre, hogy milyen zeneművekkel találkozhatunk koncertjein, a következőképpen válaszol:

– Két programmal járom az országot. Az egyik esten spanyol és dél-amerikai komponisták temperamentumos, romantikával teli műveit szólaltatom meg. A másik műsorban a klasszikus gitárzene évszázadaiba viszem el a közönséget. Az evangélikus mester, Bach alkotásaitól Bakfart Bálint művein keresztül F. Sor melódiájáig sok kedvelt darabot meghallgathatnak a koncertek látogatói.

A fiatal művész érdekességekkel, zenetörténeti csemegékkel fűszerezi koncertjeit, melyeken bemutatja féltve őrzött kincsét, a 19. századi (kétfejű) kontragitárt is.

-ó –ő –a